Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Átalányadózás értékhatárának átlépése

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés:

2021-es évre átalányadót választó egyéni vállalkozó (2020-as évben kata hatálya alá tartozó) 2021. novemberében átlépte az átalányadóra jogosító értékhatárt így a 21T101E nyomtatványon bejelentette, hogy egyéni vállalkozói tevékenységére az átalányadóra való jogosultsága megszűnt határérték átlépés miatt. 
A NAV 2021. 12. 14-én az értékhatárt módosította, és a bevételi értékhatár az adóévet megelőző év bevételénél már 20 088 000 forint. A 20 088 000 forintot nem haladta meg 2021-ben a bevétele, de a 2021-es szabály 15 000 000 forint volt és átalányadót az arra való jogosultság megszűnése esetén újra 4 évig nem választhat. Ebben az esetben sem választhatja a 2022-es évre újra? Ha választhatja, akkor decemberben kell-e beadni a 21T101E nyomtatványon, vagy a 2021-es évi szja bevallásban?

Válasz: 

Kiindulási pont, hogy az értékhatár túllépése miatt elvileg elvesztette az átalányadóhoz tartozó jogosultságát. Azért elvileg, mert a kérdés szerint az adóhatóság az előző évi bevételéhez módosította az értékhatárt. Adójogi értelemben ez megítélésünk szerint nem változtat a lényegen, vagyis az átalányadózói státusz elvesztését illetően az Szja törvény 50. § (7) bekezdéséhez igazodóan.
Ugyanakkor célszerű lenne egy beadványt szerkeszteni az adóhatóság felé, becsatolva a hivatkozott NAV-os rendelkezést, amit nem ismerünk, de az adózó birtokában van. Ennek alapján elvileg lehetséges az átalányadózói státusz megőrzése, hivatkozással a jövő évi adótörvények változására is. Tehát az illetékes megyei igazgatósághoz kellene a beadványt eljuttatni, amelynek a válaszadási határideje 30 nap. Ez január végére vagy február elejére datálható az érkeztetés alapján. A lényeg, hogy április 12-ig biztosan megérkezik a válasz és egy esetleges pozitív válasz esetén az szja bevallásánál már jelölhető lesz újólag az átalányadózás. 

Leipán Tibor (2022-05-20)

Az adózási szabályok változásaival párhuzamosan az átalányadó rendszere is módosul, és ezek az új szabályok jelentős hatással lehetnek az egyéni vállalkozók pénzügyeire. A Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont friss szakmai anyagában részletesen körüljárjuk az átalányadózásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Kattints ide, és töltsd le a Menedzser Praxis Átalányadó 2024 Különszámát, és mindent megtudhass az adóváltozásokról!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!