Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Átalányadózó munkahelyváltása

2024. 02. 11.

2024. február 1-jéig Magyarországon 40 órás alkalmazotti jogviszonyban dolgozó munkavállaló egyéni vállalkozóként is tevékenykedett, átalányadózóként. A jelzett dátummal megszüntette az alkalmazotti jogviszonyát, hogy külföldön vállaljon munkát, 30 órás alkalmazotti jogviszonyban. Milyen lehetőségei vannak az egyéni vállalkozással kapcsolatosan ebben az esetben?

A helyzetet többek között az (is) árnyalja, hogy a felmondással rögtön főállású vállalkozóvá lép elő. A járulékok befizetése, illetve az adózás hogyan alakul? Összevonódik-e a külföldi jövedelemmel az adózás? Számít-e, hogy 30 órában, vagy nagyobb munkaidőben lenne alkalmazva?

Helyes a megállapítása a felmondással rögtön főállású vállalkozóvá válik. A külföldi jogviszonya alapján viszont ismét mellékfoglalkozású lesz.

Kiindulási pont az, hogy a külföldi munkavállalás melyik országban történi és milyen időszakot ölel fel. Ennek elsődleges jelentősége van, mivel az adóügyi illetőség lesz a meghatározó és nem az állampolgárság. Ez annyit jelent, hogy mindenkinek csak egy adóügyi illetősége lehet, egy második akkor sem, ha ezért fizetne. Ha tehát a külföldi munkavégzés ideje 2024-ben meghaladná a 186 napot, akkor valószínűsíthetően külföldi adóügyi illetőségű lesz, vagyis a külföldi állam adójogszabályai szerint kell eljárni.

Ez jelentheti azt is, hogy a Magyarországon megszerzett jövedelmet is külföldön kell leadóznia, a már befizetett adó beszámításával.

Ebben irányadó a kettős adóztatás elkerülésére szóló egyezmény (Magyarország és az érintett külföldi állam között), amelyet alaposan kell tanulmányozni. Megjegyzendő, hogy az egyezmény egy magasabb szintű jogszabály, mint az Szja, tehát ezt kell alkalmazni. Az adóügyi illetőség meghatározásánál pedig vagy a magyar, vagy pedig a külföldi állam adóhatóságának az igazolása (A1-es) az irányadó.
Amennyiben a külföldi államban lenne adóügyi illetőségű, akkor ott lesz biztosított, Magyarországon pedig nem. Amennyiben a hazatérésekor valamilyen egészségügyi problémája lenne, akkor ezt a külföldi biztosítása terhére tudja intézni, feltéve, ha ezt itthon elfogadják Pl. Uniós országok eseteiben. Mindent egybevetve, mivel ez valószínűsíthetően egy teljesen új terület lehet az adózó számára, ezért nagyon körültekintően járjon el. Ha pedig esetlegesen Magyarországon nem lenne bevétele a továbbiakban, akkor a legcélszerűbb megoldás az egyéni vállalkozás szüneteltetése.

Leipán Tibor (2024-02-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!