Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 554 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Cég megszüntetése elvált házastársak által

2022. 10. 12.

Adott egy Kft. melyet férj és feleség alapított a férj 2% pénzbeli betétjével, a feleség 98% ingatlan apportjával. A vállalkozásba bevitt ingatlant a feleség a házasság ideje alatt szerezte. A férj pénzbeli tagi betétet vont be a társaságba, melyet még nem sikerült kivenni a cégből. A házastársak elváltak, és megszüntetnék a céget is oly módon, hogy 50-50%-ban szeretnék a bevitt ingatlant kivenni.

A kérdés tehát úgy vetődik fel, hogy megszüntethető-e a cég a következőképpen: 
1. A bevitt tagi betétet bevonják a jegyzett tőkébe, hogy ezáltal a férj részesedése nagyobb legyen, és a végelszámolásnál ne kelljen ajándékozási illetéket fizetni ezen összeg után. 
2. A vagyonfelosztási javaslatot a házastársi vagyonmegosztás részeként nyújtanák be oly módon, hogy az ingatlan és a pénzbeli betétek 50-50%-ban kerülnének férj-feleség tulajdonába. Az illeték törvény értelmében, ha vagyonmegosztásként kerül az ingatlan felosztásra, akkor az illetékmentes. Járható-e ez az út? 

 
A vagyonmegosztás a házassági életközösség megszűnésekor a felek peren kívüli megállapodása. 

Esetünkben a tulajdonjog még a kft.-t illeti, tehát első lépésként valóban a végelszámolás lefolytatása szükséges. A tagi hitel fordítható a jegyzett tőke emelésére. A végelszámoló feladata a vagyonfelosztási javaslat, mint a végelszámolás utolsó lépésének az elkészítése. A kérdésből következtetve az ingatlan tulajdoni hányada 50-50% lehet, így valószínűsíthető, hogy a kérdés szerinti vagyonmegosztásra nem is kerül sor. 

A vagyonmegosztás nem jelent illetékmentességet. 

A végelszámolás során a végelszámolónak vagyonfelosztási javaslatot kell készítenie, amelyet alá is kell támasztania a számviteli beszámolóval. Az eszközöket piaci értéken kell értékelni. A vagyonfelosztási javaslatot, illetve a számviteli beszámolót a taggyűlésnek is el kell fogadni. Mivel a végelszámolás egy jogutód nélküli megszűnést valamint a vállalkozásból kivont jövedelmet jelent, ezért a rendelkezésre álló vagyont a cég törlését követően, tehát a cégbírósági végzés érkeztetését követően lehet kiadni a társaság tagjainak, a társasági szerződés szerinti vagyoni betétjük arányában. 

Mivel a kérdés szerint ingatlanról van szó, ezért az ingatlan átadása során visszterhes vagyonátruházási illetéket is fizetni kell.

Figyelemmel kell lenni továbbá arra is, hogy amennyiben az ingatlan értéke meghaladja a vagyoni betét értékét, akkor a magánszemélynek szja [Szja. törvény 68. § (1) bekezdés és 67. § (7) bekezdés] szocho fizetési kötelezettsége is keletkezik, a szocho fizetési kötelezettség felső határának figyelembevételével.

Leipán Tibor (2022-10-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!