Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 706 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Diabeteszes beteg adókedvezménye

2022. 05. 21.

Egy háziorvosi praxis ismétlődő gyakorlata vetetette fel azt a kérdést, hogy jár-e „sima” gyógyszeres diabeteszes betegnek adókedvezmény? Gyógyszert szed és nem inzulinos. Helyes-e ha az ilyen beteg a szakorvostól 'súlyos fogyatékos' igazolást kap?

A szakorvosnak kell megállapítania a súlyos fogyatékosságot és ehhez ugyacsak neki kell megállapítania a BNO kódot, nem a háziorvosnak.

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről rendelkezik. A kormányrendeletben részletesen meg vannak adva a különböző betegségeket illető BNO kódok. A kedvezmény alkalmazhatóságának több feltétele is van. Ide tartozik az összevont adóalapba tartozó jövedelem megléte, a súlyosan fogyatékos állapot, vagy tartós betegség fennállása, továbbá a betegség megfelelő dokumentumokkal való alátámasztottsága.

Súlyosan fogyatékos személynek az tekinthető, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül az Szja törvény 40. § (2) bekezdéséhez igazodóan. A kedvezményre jogosító állapotot egyébként az erre vonatkozó jogszabályok szerint kell megállapítani, amely a kezelőorvos feladata.

Leipán Tibor (2022-05-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!