Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2374 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egészségpénztári támogatói adományt terhelő szja és eho év közbeni megfizetésének lehetősége

2017. 06. 06.

A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállalók számára támogatói adomány jogcímen egészségpénztári befizetést teljesítsen. Ez az adomány egyéb jövedelemnek minősül, és a magánszemélynél személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik. Kérdés, hogy teljesíthető-e ez kötelezettség havonta, vagy csak az éves adóbevalláskor van erre lehetőség.

A munkavállaló egészségpénztári számláján jóváírt támogatói adomány címén megszerzett jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, és utána a magánszemélynél személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik, viszont a befizetett összeg után adójóváírás címen kedvezményt igényelhet vissza a munkavállaló.


A munkavállaló egészségpénztári számláján jóváírt támogatói adomány címén megszerzett jövedelem után nem kell adóelőleget fizetni az Szja törvény 46. § (2) bekezdése alapján. Az adományt terhelő adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell a jövedelmet szerző magánszemélynek megfizetnie. Tekintettel arra, hogy konkrét jogszabályi előírás rendelkezik arról, hogy a támogatói adományt nem terheli adóelőleg, így azt év közben, önkéntes döntés alapján sem lehet teljesíteni.


Figyelemmel arra, hogy a támogatói adományt az Szja törvény rendelkezései alapján nem terheli adóelőleg, így a százalékos egészségügyi hozzájárulást az Eho törvény 11. § (8) bek. alapján szintén a személyi jövedelemadó bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni.

Jogkövető szerkesztőség (2017-06-06)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!