Ez a tartalom 1091 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Emelték a jegybanki alapkamatot: 0,9 százalék

2021. 06. 28.

Nem kevesebb, mint öt év után változtattak a jegybanki alapkamaton: annak mértéke 0,6%-ról 0,9%-ra nőtt. Az alapkamat mértékének módosítása adószabályokat is érint, hiszen az adózás rendjéről szóló törvény a jegybanki alapkamat mértékéhez kötött szankciókat is tartalmaz. Ilyen szankciónak minősül a késedelmi kamat, a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék.

A Magyar Közlöny 2021/117. számában került kihirdetésre a 19/2021. (VI. 22.) MNB rendelet, amelynek értelmében 2021. június 23-ától a jegybanki alapkamat mértéke, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése alapján 0,6 százalékról 0,9 százalékra változott

A most bejelentett jegybanki alapkamat-szintet még 2016. május 25-én állapították meg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja a gazdaság újraindításához nyújtott segítség, továbbá az árstabilitás elérése és fenntartása

A jegybanki alapkamat mértékének módosítása adószabályokat is érint, hiszen az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény a jegybanki alapkamat mértékéhez kötött szankciókat is tartalmaz. Ilyen szankciónak minősül a késedelmi kamat, a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék. 

A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része.
Az önellenőrzési pótlék mértéke alap esetben minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat háromszázhatvanötöd része.
Ha az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet.

Adópraxis (2021-06-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!