Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társasági adó
  • polgári jog, cégjog
  • nemzetközi ügyletek

Ez a tartalom 172 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Energiahatékonysági adókedvezmény szabályai 2023 végétől

2024. 02. 06.

Az EU Hivatalos Lapjában 2023. június 30-án jelent meg a 2023/1315/EU rendelet, mely módosította az általános csoportmentességi rendelet egyes szabályait is. A módosítás abban áll, hogy az adókedvezmény rendelkezései két csoportba oszlanak, attól függően, hogy az adott beruházás felújítás épületre irányul vagy sem.

A Tao tv. 22/E § szerinti, az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye ún. általános csoportmentességi rendelet, vagyis a Szerződés 107. és 108. cikke alkalmazásában bizonyos támogatási kategóriáknak a belső piaccal összeegyeztethetővé nyilvánításáról szóló 651/2014/EU rendelet szerint igénybe vehető állami támogatásnak minősül. Az EU Hivatalos Lapjában 2023. június 30-án jelent meg a 2023/1315/EU rendelet, mely módosította – többek között. az általános csoportmentességi rendelet egyes szabályait.

A nem épületre irányuló beruházások, felújítások esetén irányadó rendelkezéseket a Tao tv. 22/E § (1)-(11) bekezdései tartalmazzák:  
Az üzembe helyezést követő adóévben – vagy adózói döntés szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben vehető igénybe. Az elszámolható költségek meghatározására két módszer áll rendelkezésre:

  • az egyik a teljes bekerülési érték (értéknövekedés) elszámolását teszi lehetővé, mely akkor alkalmazható, ha egyértelműen beazonosítható a beruházás, felújítás, mely a magasabb energiahatékonysági szintet elérését szolgálja és nincs olyan kevésbé energiahatékony alternatív beruházás, felújítás, mely megfelelne a szokásos kereskedelmi gyakorlatnak az ágazat vagy érintett tevékenység esetében, és amelyet az adózó az adókedvezmény vagy más állami támogatás hiányában megvalósított volna;
  • a másik a különbözeti módszer, amelynél azt kell vizsgálni, hogy az adózó által megvalósított, a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez szükséges beruházás, felújítás elszámolható költsége mennyivel több, mint az ún. alternatív beruházás, felújítás költsége, és a kettő különbsége adja a kedvezményi összeg alapját. Az alternatív beruházás, felújítás új fogalomként jelenik meg a Tao tv-ben, mivel eddig a törvény csak azt az esetet nevesítette a különbözeti módszernél, amikor egy kevésbé hatékony energetikai beruházás, felújítás költsége adja meg a viszonyítási alapot. Ez az esetkör továbbra is megmarad, azonban az alternatív beruházás, felújítás ennél több tényállást is magába foglal.

Az alternatív beruházások jellemzői:

  • az adókedvezmény alapját képező beruházáshoz, felújításhoz hasonló termelési kapacitással és élettartammal rendelkeznek;
  • eleget tesznek az érvényben lévő uniós szabványoknak
  • adózó adókedvezmény vagy más állami támogatás hiányában hitelt érdemlően azokat hajtott volna végre.

Épületekre vonatkozó adókedvezmény: az üzembe helyezést követő adóévben – vagy adózói döntés szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben vehető igénybe. Azt, hogy mi minősül épületre irányuló beruházásnak, azt a Tao tv. nem részletezi, a szavak köznapi jelentéséből ide tartoznak az épület fűtésének, világításának, szigetelésének energiahatékonyabbá tétele érdekében végrehajtott munkálatok.

Elszámolható költség: az épület energiahatékonyságát növelő beruházás, felújítás bekerülési értéke, kivéve a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül nem kapcsolódó költség.  Nem jár kedvezmény, ha a beruházást, felújítást azért hajtják végre, hogy a megkezdésének időpontjában már elfogadott és hatályos uniós szabványoknak feleljenek meg.

Ha az adózó a beruházást azért hajtja végre, hogy megkezdésének időpontjában már elfogadott és hatályos uniós szabványoknak megfeleljen, akkor itt sem érvényesíthető a kedvezmény.
A már elfogadott, de még nem hatályos uniós szabványok esetén vizsgálni kell a szabványokat, hogy azok minimumkövetelmények vagy sem. Ha igen, akkor az adókedvezményt még a kötelezővé válás előtt igénybe kell venni. Ebben az esetben felújítási tervvel és ütemtervvel is rendelkezni kell, amely igazolja, hogy a támogatott beruházás, felújítás elegendő ahhoz, hogy biztosítsa az épület energiahatékonysági minimumkövetelményeket.
Abban az esetben, ha a szabványok nem minimumkövetelmények, akkor a beruházást, felújítást a szabvány hatályba lépése előtt legalább 18 hónappal kell végrehajtani.

A primer energia feltétele és fogalma

Feltétel: az épület primerenergiában mért energiahatékonyságának növekedése, azaz
a) meglévő épületekre vonatkozó beruházás, felújítás esetén legalább 20 százalékos javulását eredményezi a beruházást, felújítást megelőző állapothoz képest,
b) épületgépészeti rendszer, illetve a külső térelhatárolók valamely eleme telepítését vagy cseréjét érintő felújítás esetén legalább 10 százalékos javulását eredményezi a beruházást, felújítást megelőző állapothoz képest,
c) új épületek esetén legalább 10 százalékos javulását eredményezi a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó küszöbértékhez képest.

Primer energiának az a megújuló és nem megújuló forrásból származó energia minősül, mely nem esett át átalakításon vagy feldolgozási eljáráson.  A kezdeti primerenergia-igényt és annak becsült javulását energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

A kedvezmény korlátja: max. adózónként, továbbá beruházásonként, felújításonként, a beruházáshoz, felújításhoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás, felújítás elszámolható költsége 15 százaléka, de legfeljebb 30 millió eurónak megfelelő forintösszeg, mely növelhető a KKV bónuszal, vagyis kisvállalkozás összesen 35 %, középvállalkozás 25 % -os mértékkel számolhat. A maximális mérték számításához a beruházáshoz, felújításhoz igényelt összes állami támogatást figyelembe kell venni és a számítást jelentértéken kell végezni.

Lásd: Tao. tv. 22/E. § (12)-(17) bekezdések
Hatályos: 2023. december 1-jétől

dr. Veress Júlia (2024-02-06)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!