Szakterületek:

  • Kata-adózás
  • áfa adózás
  • kisvállalkozások adózása és számvitele

Ez a tartalom 1190 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hogyan változik a gépjárműadó 2021-től?

2021. 03. 22.

Jelentősen megváltozik a gépjárműadó, leánykori nevén súlyadó, fizetése 2021-től. Ettől az évtől már a NAV-nak kell fizetni és az első részlet fizetési határidejét a szokásos március 15-ről április 15-re tolták ki. A második részletet szeptember 15-ig kell majd megfizetni.

A gépjárműadót az 1991. évi LXXXII. törvény szabályozza. Az adót annak kell megfizetni, aki az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint egy gépjárműnek több tulajdonosa vagy több üzemben tartója van, akkor közülük az adó alanya az, akinek/amelynek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.

Az adó alapja – alapesetben – a hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kilowattban kifejezve.
Az adó éves mértéke az adóalap után a gépjármű

  • gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 forint/kilowatt,
  • gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 forint/kilowatt,
  • gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 forint/kilowatt,
  • gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 forint/kilowatt,
  • gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 forint/kilowatt.

Adótartozás esetén a hatóság a gépjárművet kivonhatja a forgalomból (ha az összeg meghaladja az egy évi fizetendő adót). Ezért is fontos, hogy tudjuk, most kinek és meddig kell megfizetni a gépjárműadót.

Kapcsolódó
gepjarmuado-megfizetese-elhunyt-szemely-utan

Gépjárműadó megfizetése elhunyt személy után

A magánszemély halálával, legyen ő egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély vagy őstermelő, az adóalanyisága elenyészik. Ilyenkor az állami adóhatóság jár el soron kívüli adómegállapítás keretében. A gépjárműadó vonatkozásában mindez azt jelenti, hogy az örökösök a hagyatékátadó végzés alapján a járási hivatalnál kérelmezhetik a gépjármű tulajdonjogának átírását.

Eddig a helyi önkormányzattól kaptuk meg a határozatot és a fizetendő összeget forintban és a számlaszámot, ahová utalással vagy csekken be kellett fizetni az adó összegét. 2021-től a NAV-tól kapjuk meg a határozatot, elég kalandos úton. 

Akár magánszemélyek, akár vállalkozók vagyunk, ha van ügyfélkapunk, jó esetben oda érkezik a határozat.

Ha vállalkozóként van meghatalmazott könyvelőnk, akkor nagy valószínűséggel az ő ügyfélkapujára érkezik a határozat, még akkor is, ha magánszemélyként vagyunk tulajdonosok. Rosszabb esetben a könyvelő postai címére érkezik a határozat és a csekk, ami az adóalany nevére, de a könyvelő címére szól. Ez általában akkor fordul elő, ha a vállalkozó szünetel. Ha nem kaptuk meg a határozatot, akkor érdeklődni kell a meghatalmazott könyvelőnknél is.

Jelenleg sajnos semmilyen felületen nem lehet lekérni egy folyószámlát, de várhatóan ugyanott lesz, ahol a többi adónem folyószámlája, amit az Ebev oldalán tudunk lekérdezni.

A határozatban forint összeg szerepel, de ezer forintra kerekítve kell megfizetni az adót. Az éves adót kell ezer forintra kerekíteni és elosztani kettővel. A határozatban szerepel a fizetendő összeg is, nem neked kell kerekíteni.

Befizetéskor fel kell tüntetni az adóazonosító jelet vagy vállalkozóként az adószámot. Az adót a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell megfizetni.

2022-től már visszaáll a „régi rend”, azaz a fizetési határidő március 15. és szeptember 15. lesz.

Vállalkozóként a határidőben megfizetett gépjárműadó csökkenti a fizetendő cégautó adót.

Szilágyi Anita (2021-03-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!