Ez a tartalom 1532 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-03-28 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Jelentős változások történtek 2023-ban az iparűzési adóban

A helyi iparűzési adóban december 20-ig megmaradt a feltöltési kötelezettség

2019. 12. 18.

A nyári adócsomag több adónem tekintetében megszüntette az adóelőleg kiegészítési kötelezettséget, vagy ahogyan jobban ismerjük a feltöltési kötelezettséget. Viszont az önkormányzatok likviditásának megőrzése érdekében a helyi iparűzési adó vonatkozásában megmaradt ez a kötelezettség.

A 2019. július 23-án kihirdetett, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény (a továbbiakban: Módtv.) több adónemben – társasági adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója – hatályon kívül helyezte az adóelőleg-kiegészítési kötelezettségre vonatkozó szabályokat, így az említett adónemekben megszűnt a feltöltés jogintézménye. A Módtv. a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvénynek (a továbbiakban: Htv.) az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni iparűzési adóelőleg-kiegészítésre vonatkozó jogszabályhelyét [Htv. 41. § (9) bekezdés] nem helyezte hatályon kívül, így a helyi iparűzési adóban a feltöltési kötelezettség intézménye változatlanul él.
 
A Htv. 41. §-ának (9) bekezdése szerint annak a társasági adóalanynak minősülő, kettős könyvvitelt vezető vállalkozónak (ideértve a külföldi székhelyű vállalkozó magyarországi fióktelepét, továbbá a kettős könyvvitel elveinek megfelelő könyvvezetést alkalmazó más külföldi székhelyű vállalkozót is), amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta, az adóévre megfizetett iparűzési adóelőleget az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészítenie.
 
A 2019. évben kezdődött adóévi állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni iparűzési adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésének határideje 2019. december 20.

(Adópraxis Szerkesztőség)

 

Adópraxis (2019-12-18)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!