Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 225 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-03-28 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Jelentős változások történtek 2023-ban az iparűzési adóban

Adómentesség iparűzési adó tekintetében

2023. 02. 13.

A kérdéssel érintett településen az iparűzési adó 2,5 millió forintig adómentes, és az érintett vállalkozó árbevétele 12 millió forint alatt van. Kell-e iparűzési adót fizetnie az egyszerűsített iparűzési adó választása esetén? Érvényesítheti az adómentességet?

A HIPA tekintetében az egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítás szabályai megváltoztak, melynek a lényege, hogy átalakítása az új egyszerűsített (tételes) adóalap-megállapítás valamennyi vállalkozást érinti, amely vállalkozás adóévi árbevétele a 25 millió forintot nem haladja meg. Az átalányadózást választó kereskedők eseteiben ez az összeg 120 millió forintot jelent. 

A kisvállalkozói bevételhez igazodóan a Htv. szerinti bevétel tekintetében a következőek az irányadóak:

  • Szja törvény hatálya alá tartozó vállalkozók eseteiben a tényleges adóévi Szja szerinti bevétel,
  • Kata adónem szerint adózok eseteiben a Kata törvény szerinti adóévi bevétel,
  • További vállalkozások eseteiben pedig irányadó a Htv. 52. § 22. pontjához igazodó adóévi nettó árbevétel.

Amennyiben a nevezett vállalkozásokat illetően valamely okból az adóév nem lenne teljes adóév, azaz 12 hónapnál rövidebb lenne, akkor az adózónak naptári napokra arányosítva kell megállapítania az árbevételét. 

Új szabályként jelenik meg az, hogy a kisvállalkozásoknak a továbbiakban nincs adóalap megállapítási kötelezettségük, sem pedig adóalap megosztási kötelezettségük azon települések között, ahol székhellyel illetve esetlegesen telephellyel rendelkeznének. 

Az adófizetési kötelezettség úgy alakul, hogy a kisvállalkozónak egy adóévben csak egyszer, a tényleges adóévet követő május 31.-ig kell a felmerülő adóját megfizetnie, adóbevallás benyújtása nélkül, feltéve, hogy a 22HIPAK nyilatkozatával az egyszerűsített adóalap megállapítását választotta. Az adóalap megállapításának módszere viszont valamennyi településre vonatkozik, ahol a kisvállalkozónak adófizetési kötelezettsége keletkezik. 

Az adóalap megállapítása pedig a tényleges árbevételhez igazodik a következők szerint:

  • 2, 5 millió forint az adóalap, amennyiben a kisvállalkozás bevétele a 12 millió forintot nem lépi túl,
  • 6 millió forint, amennyiben a kisvállalkozás bevétele a 12 millió forintot meghaladja viszont a 18 millió forintot még nem lépi túl,
  • 8,5 millió forint, amennyiben a kisvállalkozás bevétele a 18 millió forintot meghaladja viszont a 25 millió forintot még nem lépi túl. Ide tartoznak azok az átalány szerint adózó kiskereskedők is, amelyeknek éves szinten a bevételük nem haladja meg a 120 millió forintot.

Az egyszerűsített iparűzési adóalap megállapításának alkalmazása során a kisvállalkozások a továbbiakban nem lesznek jogosultak önkormányzati vagy törvényi adókedvezményre illetve adómentességre.

Leipán Tibor (2023-02-13)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!