Szakterületek:

 • társasági adó
 • személyi jövedelemadó
 • kisadók

Ez a tartalom 1131 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Enyhül-e a kata szigor 2021. január 1-jétől?

2020. 11. 04.

Az Országgyűlés még a nyáron fogadta el azt a törvényt, amely 2021. január 1-jétől jelentősen szigorítja a kata szerinti adózás feltételeit. Vajon várható-e a szigorú szabályozás enyhítése?

A kisadózó vállalkozásokat érintő, 2021. január 1-jétől hatályba lépő szigorú szabályozás kihirdetése óta számos szakmai szervezet adott hangot a véleményének, és szakmai javaslatokat készítettek a jogalkotó számára, amelyekkel úgy lehetne enyhíteni a várható szigorú szabályozáson, hogy az mind a katás vállalkozók, mind a jogszabályalkotók számára elfogadható legyen. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakértői elkészítették 7+1 pontból álló javaslatcsomagjukat, amely az alábbi módosításokat fogalmazza meg a jogalkotó felé:

 1. Állítsuk vissza a szabálykövető katások megbecsülését!
 2. Erősítsük meg az ellenőrzést!
 3. Harmonizáljuk a KATA-t a munkajövedelmek rendszerébe, hogy tartósan fenntartható legyen!
 4. 5 millió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, a fölött vezessenek be egy 15%-os új adómértéket, azonban a plusz befizetésért járjon több TB jogviszony is!
 5. Járjon családi kedvezmény a főállású katásoknak is!
 6. Zéró tolerancia a bújtatott foglalkoztatásra!
 7. Kettő helyett három feltételhez legyen kötve a hétből a KATA választása!
  +1 Vonják vissza a „Lex Parragh” néven elhíresült 3 millió forintos szabályt!

Az októberi adócsomag enyhítő szabályai

Az Országgyűlés elé a Kormány 2020. október 13-án benyújtotta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Ebben a törvényjavaslatban egyetlen olyan módosítás található, amely valamennyit enyhít a már elfogadott szigorú szabályokon, a szakmai szervezetek javaslatai nem kerültek beépítésre a törvényjavaslatba.

A módosító javaslat kiegyenlítő szorzót iktat be a kisadózó vállalkozással kapcsolt vállalkozási jogviszonyban álló külföldi jogi személytől származó bevétel, illetve a külföldi kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel esetében, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a 40 százalékos mértékű adó nem a kifizetőt, hanem a kisadózó vállalkozást terheli. Az adó alapja tehát nem a 3 millió forintot meghaladó bevételrész egésze, hanem annak 71,42 százaléka.

Mit is jelent az új szabály a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy egy főállású katás egyéni vállalkozó szoftverfejlesztési tevékenységet végez egy amerikai székhelyű vállalkozó részére. A megbízási díj havi 1.000.000 Ft. Feltételezzük, hogy a megbízási díj minden hónapban a tárgyhó utolsó napjáig megérkezik a vállalkozó bankszámlájára.

A 2021. január 1-jétől jelenleg hatályos szabályok alapján a katás egyéni vállalkozó 40 százalékos adót köteles fizetni, ha a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez. Ebben az esetben a 40 százalékos adó a katás egyéni vállalkozót terheli, és az adót a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után kell megfizetni.

A katás egyéni vállalkozó az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig fizeti meg, amelyet megelőzően a külföldi kifizetőtől származó bevétel az említett összeghatárt átlépte, majd a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12. napjáig, amelyben a külföldi kifizetőtől bevételt szerzett.

Vagyis a jelenleg hatályos szabályok alapján a főállású katás egyéni vállalkozó köteles a 40 százalékos adót megfizetni azon bevétel után, amely a 3 millió forintot meghaladja. 

A példa szerint a katás egyéni vállalkozó bankszámláján minden hónapban a tárgyhó utolsó napjáig jóváírásra kerül a havi 1 millió forint megbízási díj, így a 3 millió forintos összeghatár átlépése április utolsó napjáig fog megtörténni. Ennek megfelelően várhatóan 2021. május 12-ig kell a 3 millió forintot meghaladó, vagyis jelen esetben 1 millió forint után a 40 százalékos adót megfizetni. Összességében éves szinten a katás egyéni vállalkozó 9 millió forint olyan bevételt fog szerezni, amit 40 százalékos adó terhel. Ennek megfelelően a katás egyéni vállalkozó (9.000.000 x 0,4 =) 3.600.000 Ft adó befizetésére lesz kötelezett a havi 50 ezer Ft (választás esetén: 75 ezer Ft) tételes adó megfizetésén túl.

Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, akkor a katás egyéni vállalkozó éves szinten változatlanul 9 millió forint olyan bevételt fog szerezni, amit 40 százalékos adó terhel. De az adó alapjaként a bevétel 71,42 százalékát kell majd figyelembe venni. Ennek megfelelően a katás egyéni vállalkozó (9.000.000 x 0,7142 x 0,4 =) 2.571.120 Ft adó befizetésére lesz kötelezett a havi 50 ezer Ft (választás esetén: 75 ezer Ft) tételes adó megfizetésén túl.

Tehát az adócsomagba foglalt módosítás lényegesen enyhíti az adóterhelést, de kizárólag azoknál a kisadózó vállalkozásoknál, ahol a bevétel külföldi kifizetőtől származik. Azon kisadózó vállalkozások számára, akiknél a bevétel ugyanazon belföldi kifizetőtől 3 millió forintot meghaladó összegben, vagy kapcsolt vállalkozási viszonyban álló belföldi kifizetőtől származik, még nem látszik enyhítés.

Jelenleg az tapasztalható, hogy a szakmai szervezetek által megfogalmazott enyhítő javaslatok nem kerülnek be a módosító törvénybe, tehát még mindig a már elfogadott szigorú szabályozással kell tervezni a 2021-es évet a katás vállalkozóknak és megbízóiknak.

(Lezárva: 2020. november 03.)

Dr. Németh Ildikó (2020-11-04)

Frissítve 2020.12.01.

A Katásokra vonatkozó szabályok az elfogadott adócsomagban

Az Országgyűlés 2020. november 17-én elfogadta a 2021-es adócsomagot tartalmazó T/13258. számú, „egyes adótörvények módosításáról” címet viselő, törvényjavaslatot a hozzá tartozó összegző módosító javaslattal együtt. 
A Katásokra vonatkozó szabályokat illetően a módosítás kiegyenlítő szorzót iktat be a kisadózó vállalkozással kapcsolt vállalkozási jogviszonyban álló külföldi jogi személytől származó bevétel, illetve a külföldi kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel esetében, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a 40 százalékos mértékű adó nem a kifizetőt, hanem a kisadózó vállalkozást terheli. Az adó alapja nem a 3 millió forintot meghaladó bevételrész egésze, hanem annak 71,42 százaléka.

 (Lezárva: 2020. november 18.)

 

 

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!