Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 890 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kistermelők adózásának változásai

2021. 11. 18.

Alaposan megváltozott az őstermelői és családi gazdaság tételes költségelszámolása 2021-től, melynek következtében a korábbi, kistermelőkre vonatkozó szabályozás év eleje óta nem alkalmazható. Ennek kapcsán érdemes néhány felmerülő kérdést megválaszolni.

A kistermelői szabályozásváltozásokkal kapcsolatban merült fel a kérdés, hogy a kistermelő már nem csak 40 km-en belül értékesíthet, hanem országosan is a végső fogyasztónak és vendéglátó helynek. Külföldre is értékesíthetők az előállított termékek?

Első lépésként adójogi értelemben kell pontosítanunk, mivel alaposan megváltozott az Őstermelői és családi gazdaság tételes költségelszámolása 2021-től

  • megszűnt a “nemleges nyilatkozat” lehetősége: ez az, amikor árbevétel 4 millió forint alatt van – családi gazdaság esetén 1 főre vetítve – és az összes bevétel, árbevétel + területalapú 20%-át kitevő számlákkal rendelkezik az őstermelő / családi gazdaság
  • eltörölték a “kistermelő” fogalmát valamint
  • megszűnt a “kistermelői költséghányad”, ami 40% számlák nélküli költség elszámolására adott lehetőséget őstermelők, családi gazdaság tagjai esetében.

A korábbi, kistermelőkre vonatkozó szabályozás ennek megfelelően év eleje óta nem alkalmazható. 

Mivel a kérdés az egyéni vállalkozó lehetőségeivel függ össze, rá kell mutatnunk, hogy az őstermelő már nem lehet egyéni vállalkozó. Ha a kérdés az őstermelőre vonatkozik, akkor az átalányadózás szabályai vonatkoznak, feltéve, hogy 2021. május 20.-ig nem jelentkezett át az Szja szerinti elszámolásba. Ha igen vagy egyéni vállalkozó Szja adónemben, akkor értelemszerűen az Szja szabályai szerint kell adóznia.

Nincs akadálya annak, hogy őstermelő adózóként külföldre értékesítsen. Belföldi értékesítés esetén sincs területi korlát, így az egész országban értékesíthet. Ugyancsak nincs megkötés a beszerzési forrásokat illetően, ezt is tetszése szerint végezheti.

Leipán Tibor (2021-11-18)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!