Szakterületek:

  • társasági adó
  • helyi adók
  • Art.
Ez a tartalom 27 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2020-10-29 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Továbbra is szocho mentes maradhat a SZÉP Kártya

A kiva alany és a SZÉP Kártya juttatás

2020. 10. 28.

A kisvállalati adó, vagyis a kiva szabályai szerint adózó adóalany béren kívüli juttatásként SZÉP Kártyára utalt támogatást is adhat a munkavállalóinak. Gyakori kérdés, hogy érvényesül-e a szociális hozzájárulási adó alóli mentesség az ő esetükben is?

A munkáltató által a SZÉP Kártyára 2020. április 22. és december 31. közötti időszakban béren kívüli juttatásként, vagyis a rekreációs keretösszeget meg nem haladó juttatásként átutalt összeget nem terheli szociális hozzájárulási adókötelezettség.

A mentesítési szabály azonban nyilvánvalóan azon kifizetők esetében értelmezhető, akik a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján ezen közteher fizetésére kötelezettek.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Kiva tv.) 21. § (2) bekezdés b) pontja alapján a kisvállalati adó alanya mentesül a szociális hozzájárulási adó bevallása és megfizetése alól. Tekintettel arra, hogy a kisvállalati adó alanyai a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól „eleve” mentesülnek, így a SZÉP Kártyára utalt juttatásokat érintő, 2020. december 31-éig biztosított szociális hozzájárulási adó alóli mentesítés nem értelmezhető, nem alkalmazható esetükben.

A Kiva tv. 20. § (2) bekezdés c) pontja alapján személyi jellegű kifizetésnek minősül, és ezáltal a kisvállalati adó alapját képezi a Szocho. tv. 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti béren kívüli juttatás. A kisvállalati adó alanyoknál tehát figyelembe kell venni az adóalap megállapítása során a 2020. április 22. és december 31. közötti időszakban a munkavállalóknak biztosított SZÉP Kártyára utalt juttatásokat is, függetlenül attól, hogy szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

(Lezárva: 2020. október 27.)
 

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó (2020-10-28)