Szakterületek:

  • társasági adó
  • helyi adók
  • Art.

Ez a tartalom 953 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2020-10-29 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Továbbra is szocho mentes maradhat a SZÉP Kártya

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

A kiva alany és a SZÉP Kártya juttatás

2020. 10. 28.

A kisvállalati adó, vagyis a kiva szabályai szerint adózó adóalany béren kívüli juttatásként SZÉP Kártyára utalt támogatást is adhat a munkavállalóinak. Gyakori kérdés, hogy érvényesül-e a szociális hozzájárulási adó alóli mentesség az ő esetükben is?

A munkáltató által a SZÉP Kártyára 2020. április 22. és december 31. közötti időszakban béren kívüli juttatásként, vagyis a rekreációs keretösszeget meg nem haladó juttatásként átutalt összeget nem terheli szociális hozzájárulási adókötelezettség.

A mentesítési szabály azonban nyilvánvalóan azon kifizetők esetében értelmezhető, akik a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján ezen közteher fizetésére kötelezettek.

Díjmentes Online Szakmai nap

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Kiva tv.) 21. § (2) bekezdés b) pontja alapján a kisvállalati adó alanya mentesül a szociális hozzájárulási adó bevallása és megfizetése alól. Tekintettel arra, hogy a kisvállalati adó alanyai a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól „eleve” mentesülnek, így a SZÉP Kártyára utalt juttatásokat érintő, 2020. december 31-éig biztosított szociális hozzájárulási adó alóli mentesítés nem értelmezhető, nem alkalmazható esetükben.

A Kiva tv. 20. § (2) bekezdés c) pontja alapján személyi jellegű kifizetésnek minősül, és ezáltal a kisvállalati adó alapját képezi a Szocho. tv. 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti béren kívüli juttatás. A kisvállalati adó alanyoknál tehát figyelembe kell venni az adóalap megállapítása során a 2020. április 22. és december 31. közötti időszakban a munkavállalóknak biztosított SZÉP Kártyára utalt juttatásokat is, függetlenül attól, hogy szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

(Lezárva: 2020. október 27.)
 

Dr. Teszéri-Rácz Ildikó (2020-10-28)

Frissítve 2020.12.01

A legkedvezőbb adófajta kiválasztásában segít a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), melynek mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő. A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását.

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában most is segít a cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. Minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó (kiva) választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 70-80 százaléka jobban járna. Ráadásul jövőre még kedvezőbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal – 12 százalékról 11 százalékra – csökken a mértéke.

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes tíz percet szánni a kiva-kalkulátorra.

A kalkulátor itt érhető el!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!