Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2380 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kötelező a részmunkaidő biztosítása a kisgyermekes szülő részére

2017. 05. 31.

A Munka Törvénykönyve 2015. január 1. napjával kiegészült egy olyan rendelkezéssel, amely a kisgyermekes szülők részére lehetőséget biztosít arra, hogy részmunkaidőben dolgozzanak.

A teljes munkaidő csökkentése nem a munkavállaló és a munkáltató megegyezésén, hanem a munkavállaló döntésén alapul. Ha a munkavállaló így dönt, akkor a munkáltató köteles a teljes munkaidőt részmunkaidőre csökkenteni.
A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 61. § (3) bekezdése alapján a munkáltató a munkavállaló ajánlatára köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

E lehetőséggel a munkavállaló – főszabály szerint – a gyermek hároméves koráig élhet. Amennyiben a munkavállaló három vagy több gyermeket nevel, akkor a gyermek ötéves koráig illeti meg a részmunkaidőben történő foglalkoztatás.


Az Mt. 294. § (1) bekezdésében foglalt értelmező rendelkezés szerint három vagy több gyermeket nevelő munkavállalónak az minősül, aki, a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel
•    családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozást segítő ellátásban részesült vagy részesül, vagy
•    gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.

 

Jogkövető szerkesztőség (2017-05-31)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!