Ez a tartalom 1940 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Lakás-áfa: ezeknél az ingatlanoknál marad a kedvezményes adókulcs

2019. 01. 02.

Azon lakóingatlanok esetében él továbbra is a kedvezményes áfa, amelyek tavaly novemberben végleges építési engedéllyel rendelkeztek, vagy amelyek eladása és használatba vétele között még nem telt el két év.

2020. január 1-jétől ismételten a 27 százalékos áfa kulcsot kellett volna alkalmazni az új lakóingatlanok értékesítésére, azaz 2020. január 1. napjától kezdődően megszűnt volna az a lehetőség, hogy kedvezményes 5 százalékos adómértékkel adózzon az olyan lakások és lakóingatlanok értékesítése, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert. A 150 négyzetméteres küszöbérték a többlakásos lakóingatlanban kialakítandó, vagy kialakított lakásra, míg a 300 négyzetméteres küszöbérték az egylakásos lakóingatlanra vonatkozik. Azok a lakóingatlanok tartoznak ide, amelyek első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

A jogszabálymódosítás a kedvezményes áfa kulcs alkalmazásának határidejét meghosszabbította, amelynek megfelelően a kedvezményes adómérték továbbra is alkalmazható, amennyiben a hatályos jogszabály szerint megállapított időpont a 2020. január 1. napjával kezdődő és 2023. december 31. napjával záruló időszakra esik. A kedvezményes áfa kulcs alkalmazásának további feltétele, hogy az építési engedélyhez kötött építési munka esetén a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján volt végleges építési engedélye, vagy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2018. november 1. napján bejelentették.

Adópraxis (2019-01-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!