Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Magánszálláshelyet kiadó átalányadózó

2023. 08. 17.

A turisztikai ágazatban egyre nagyobb teret hódít a magánszálláshelyek kiadása. Ennek egyik lehetséges módja, amikor átalányadózóként (alanyi mentes) adószámos magánszemélyként magánszálláshely szolgáltatást végeznek és a Booking.com-on keresztül kínálnak kiadásra ingatlant. Az ilyenkor felmerülő kérdéseket elemeztük.

Melyek tehát a legfontosabb kérdések?

 

1. Számla kiállítás. A foglalásért járó összeget közvetlenül a Booking.com-on keresztül kapja meg a szállásadó. Az átutalt összeg minden esetben a jutalékkal csökkentett összeg. Számla kiállításakor, amit az adószámos magánszemély a szállóvendég felé állít ki a foglalás teljes összegét kell, hogy feltüntesse vagy a jutalékkal csökkentett foglalás összegét, amit átutal a Booking.com ?

A foglalás teljes összegét kell számlázáskor kiállítani.

2. Turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának mi tekinthető? Jutalékkal csökkentett vagy jutalékot is tartalmazó összeg?

A turizmusfejlesztési hozzájárulás számításába nem tartozik bele a jutalék összege.

3. Az AAM keretbe mi fog beleszámítani? Jutalékkal csökkentett vagy jutalékot is tartalmazó összeg?

Az AAM oldalán a teljes összeget kell figyelembe venni, attól függetlenül, hogy megjelenik a jutalék is, ami elvileg költség lenne, de nem lehet elszámolni, mert átalányadózás oldalán nincs költségelszámolás csak költséghányad elszámolása, ami nem veszi figyelembe a ténylegesen felmerülő költségeket.

4. A szállásközvetítésért Booking.com jutalékot számít fel. Külföldi vállalkozástól szolgáltatást vesz igénybe az adószámos magánszemély, ezért szükséges beadni a 65 illetve A60 bevallásokat és megfizetni a 27%-os áfát a jutalék összege után?

Külföldi vállalkozástól szolgáltatás igénybe vétele esetén, (Közösség tagjaként történő szolgáltatás esetén) szükséges, hogy mindkét félnek legyen Közösségi adószáma, amelyet értelemszerűen a számlán fel is kell tüntetni mindkét cég Közösségi adószámát. A közösségi adószámot az áfatörvény 257/B.§ értelmében a Közösség valamely másik tagállamában gazdasági céllal letelepedett adóalany részére nyújtott, az Áfatörvény 37. § szerinti szolgáltatásnyújtás, vagy szolgáltatás igénybevétele esetén szükséges kiváltani. Esetünkben a booking.com közösségi adóalanynak minősül, ebből következően a felek üzleti kapcsolata alapján a Közösségi adószám kiváltása kötelező.
Az alanyi mentes adózó a külföldi vállalkozástól igénybe vett szolgáltatás esetén nem járhat el alanyi mentesként, azaz áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Ez értelemszerűen azzal is jár, hogy az áfabevallást be kell adni (65-ös bevallás) valamint az A60-as bevallást is. A felszámított áfát nem lehet levonásba helyezni, tehát ebben az esetben befizetési kötelezettség keletkezik.

Leipán Tibor (2023-08-17)

A 2023 végén történt minimálbér és garantált bérminimum emelkedése fontos hatással van az átalányadózásra. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik ezt az adózási formát választották, érdemes figyelemmel kísérniük az adóváltozásokat. A növekedő minimálbér és bérminimum miatt az átalányadó alkalmazása korlátokba ütközhet. Ha kíváncsi vagy, hogyan érinti ez az egyéni vállalkozókat, és mit tehetnek az adóváltozások hatékony kezelése érdekében, olvass tovább itt!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!