Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 388 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mobiltelefon beszerzés számvitele, adózása

2023. 04. 04.

Az érintett társaság az igényekhez igazodva új mobiltelefon készülék beszerzési eljárást szeretne bevezetni, aminél a beszerzés, használat, karbantartási költségek, selejtezés esetében a munkatárs és a Társaság közösen járna el. A kidolgozott koncepció számviteli és adózási eljárásához, terheinek kiszámításához, számlázáshoz, elszámoláshoz kapcsolódóan lényeges kérdések merülnek fel.

A készülék beszerzés során a munkatárs egy nettó és bruttó árakat tartalmazó listából választhatja ki a neki megfelelő telefont, ehhez kapcsolódóan 4 munkatársi/vezetői szint került meghatározásra, mely értékhatárig a Társaság támogatja a beszerzést. A készüléket a cég veszi meg, vonja le az áfát, munkához kapcsolódóan használja a munkatárs, ha a keretbe belefér, akkor nincs térítési kötelezettsége.
Ha drágább telefont választott, akkor meg kell térítse a nettó összegben megadott készülék határ feletti részt.
Példa: Választott telefon: bruttó 440.000 Ft, nettó 346.457 Ft Támogatott Level 2-ig, azaz nettó 150.000 Ft-ig Fizetendő: 346.457 Ft – 150.000 Ft = 196.457 Ft. A készülékeket 3 év alatt írjuk le és az időszak végén bekövetkező selejtezés után a készülék a dolgozóé lesz. Az elképzelés szerint a 36 hónap alatti esetlegesen felmerülő javítási és pótlási költségeket arányai is így alakulnak.

Az alapvető kérdés, hogy a differencia kifizetése áfázódik-e vagy sem? Tudjuk-e azt dolgozói hozzájárulásként nettó összegben kezelni?

Amennyiben a futamidő alatt valakinek megszűnik a munkaviszonya, akkor azt hogy tudjuk kezelni, könyvértéken kell megvásárolni vagy a bekerülési érték – a befizetés összegét vesszük alapul, és annak a könyv szerinti csökkenésével kell számolni? Ezt az egészet kell-e ilyen esetben áfázni? Amennyiben nullára futott az eszköz 3 év elteltével, az hogy lesz kezelve, selejtezésre kerül, a dolgozó pedig megtartja, vagy meg kell vásárolni? Ha igen milyen értéken? Valami képletes 3–5e Ft, vagy piaci értéket kell alapul venni?

A munkavállalói térítés jogcímétől függ az elszámolás módja, ami Társaság által kialakított, belső szabályozástól is függ.

Ennek megfelelően, szólhat a szabályzat arról, hogy az érintett dolgozók a tárgyi eszköz megvásárlásra adnak támogatást. Ez esetben „telefon önrész” címén a cég kiszámlázza (áfásan) azt az érintett dolgozóinak, és az egyéb bevételek között kell ezeket a tételeket elszámolnia (és elhatárolni, feloldani az elszámolt értékcsökkenésnek megfelelően), míg a tárgyi eszközt a beszerzését igazoló számlának megfelelő összegben aktiválja a cég. Az eszköz beszerzéséhez kapcsolódó áfa levonható. [Amennyiben a munkavállaló a készülék magánhasználata ellenértékeként fizet, akkor azt, mint használati díjat kell részére leszámlázni. Ez esetben lehet szó egy egyszeri díjról is, amely alapján a magánszemélynek joga van magán célra is használni a telefont, de rögzíthet a szabályzat az eszköz hasznos élettartamára vonatkozó, több éves használati díjat is, amelyet viszont el kell határolni. A kérdésben megadott adatokból következően a „használati díjas verzió” feltehetőleg nem szándéka a Társaságnak, és az egyenlő elbánás elve okán is aggályos lehetne, hiszen a dolgozók egy része nem fizet díjazást (ha belefér a keretbe).]

Amennyiben a telefon tervezett hasznos élettartamának idején belül a munkavállaló munkaviszonya megszűnik a cégnél, de a készüléket szeretné megtartani, akkor azt az aktuális piaci értéken kell kiszámláznia a cégnek, csökkentő tételként figyelembe véve a dolgozói önrész már befizetett összegét. Ha kiselejtezett készülékről van szó, akkor annak „selejt, illetve haszonanyag” értékét (piaci ár becslése) kell kiindulópontként kezelni, ugyancsak figyelembe véve a már fizetett önrészt.

Célszerű a szabályzatban rögzíteni, hogy a munkavállalók jogosultak arra, hogy a telefon hasznos élettartama végén, a telefon tulajdonjogát megszerezzék azzal, hogy annak a tulajdonjog megszerzése időpontjában aktuális piaci értékéből a beszerzési támogatásként fizetett összeg figyelembevételével fennmaradó részt megtérítik.

A dolgozóra terhelt karbantartási költségrész viszont a használattal összefüggő költségek körébe tartozik (nem növeli a tárgyi eszköz bekerülési értékét), annak kiszámlázott összege a Társaság igénybe vett szolgáltatásainak összegét csökkenti.

Sinka Júlia (2023-04-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!