Ez a tartalom 1566 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Módosult a 84 százalékos szabály a személyi jövedelemadózásban

2019. 08. 16.

Minden gazdálkodó számára ismert, hogy 2019. július 1-jétől 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. A tapasztalatok szerint azonban már kevésbé terjedt el annak a híre, hogy az adó csökkentésével együtt módosult a személyi jövedelemadózásban a 84 százalékos szabály. Rövid cikkünk e változásra hívja fel a figyelmet.

A szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jei hatállyal történő csökkentésével összefüggésben szükségessé vált a személyi jövedelemadóról szóló törvényben az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. Ennek megfelelően, amennyiben egy összevont adóalapba tartozó jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a magánszemély számára), úgy 2019. július 1-jétől a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni a korábbi 84 százalék helyett.

Figyelemmel arra, hogy ugyanezen szabály az adóelőleg megállapítására vonatkozó rendelkezések között is megjelenik, így 2019. július 1-jei hatállyal az adóelőleg megállapítási szabályok között is módosul a 84 százalék 85 százalékra.

Ennek megfelelően 2019. július 1-jétől minden kifizetőnek figyelemmel kell lennie arra, hogy amennyiben ilyen jövedelem kifizetésére kerül sor, akkor a 84 százalék helyett 85 százalékot vegyen figyelembe az adóelőleg megállapításakor.

Adópraxis (2019-08-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!