Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 462 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Munkahelyváltás gyed alatt

2023. 01. 17.

Egy felszámolásra kerülő cégben dolgozó, gyeden lévő kismama a cégcsoport másik cégébe lenne átjelentve. A dolgozó ismét babát vár, májusra várja születését. Milyen ellátásra lesz jogosult a kismama és mi alapján kap pénzbeli ellátást?

A kérdésben leírt esetben a dolgozó továbbra is biztosítási jogviszonyban fog állni gyermeke születésekor. A munkavállalónak az általános szabályok és 217/1997. kormányrendelet 28. § (5) bekezdése alapján a kedvezményszabály [1997. évi LXXXIII. törvény 42. § (4a) és 42/D (5) bekezdései] alapján kerül megállapításra a csecsemőgondozási díj, és a gyermekgondozási díj. 
 

Csecsemőgondozási díjra akkor jogosult a biztosított egyéni vállalkozó, ha a gyermeke születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és gyermeke – a biztosítási jogviszonyának időtartama alatt születik meg vagy – a biztosítás jogviszonyának megszűnését követő 42 napon belül születik, vagy – a biztosítási jogviszonyának megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt születik meg vagy – baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő 28 napon belül születik meg. 
A csecsemőgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj – kivéve a hallgató (diplomás) gyermekgondozási díj – folyósításának az idejét. A csecsemőgondozási díj – szemben a gyermekgondozási díjjal, és a táppénzzel - olyan ellátás, amelynek nincs felső határa. Összege a naptári napi alap/naptári napi jövedelem 100%-a. 

Gyermekgondozási díjra akkor jogosult a biztosított egyéni vállalkozó, – ha biztosítási jogviszonya a gyermek születésekor fennáll, és a gyermek születését megelőző 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, továbbá a gyermeket saját háztartásában neveli; vagy – ha részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, továbbá és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli. A gyermekgondozási díj felső határos ellátás. 

Összege a naptári napi alap 70%-a, amely havonta nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-át, amely 2023-ban havi 324 800 forint. Továbbá jogosult lesz a munkavállaló az alábbi családtámogatási ellátásokra, amelyek a biztosítási jogviszonytól független ellátások /anyasági támogatás, családi pótlék (azaz nevelési ellátás és iskoláztatási támogatás).

dr. Radics Zsuzsanna (2023-01-17)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!