Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Német vállalkozó magyarországi jövedelme

2024. 02. 27.

Német egyéni vállalkozó természetgyógyász szolgáltatást szeretne Magyarországon végezni. A munkavégzés nem egész éves, időszakos, évente maximum 60–80 napot tervez Magyarországon gazdasági tevékenységet végezni. Milyen bejelentési kötelezettségei vannak és milyen bevallási kötelezettsége lesz Magyarországon? Hol kell adóznia a bevételei után?

A kérdésben megfogalmazott csekély információ alapján a nevezett német egyéni vállalkozónak minimum adószámot kell kérnie az adóhatóságtól tevékenysége folytatásához.

A kérdés alapján a német egyéni vállalkozó továbbra is német adóügyi illetőségű lesz, amely annyit jelent, hogy a magyarországi bevételei is Németországban lesznek adókötelesek.

Azonban ezt a kérdést alaposan meg kell vizsgálni, a következők szerint:
Elvileg a bevétel Magyarországon lenne adóztatható, az Szja és járulékok tekintetében, de a magánszemélyre vonatkozóan az Szja.-hoz képest egy magasabb szintű jogszabályt kell alkalmazni. Esetünkben ez a 2011. évi LXXXIV. Törvény a Magyar Köztársaság és a Németországi Szövetségi Köztársaság között a jövedelem- és a vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Budapesten, 2011. február 28. napján aláírt Egyezmény.

Irányadó pl. a nevezett Egyezmény 20. cikkelye az „Egyéb jövedelem”,
 (1) Az egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy jövedelmének az Egyezmény előző cikkeiben nem tárgyalt részei, bárhol is keletkeznek, csak ebben az államban adóztathatók.

Ez annyit jelent, hogy a jövedelem csak Németországban „megadóztatható”, ezért a nevezett magánszemély jövedelme Németországban lesz adóköteles, ugyanakkor ezt a megállapítást a tevékenységre vonatkozó összes körülmény vizsgálatát követően lehet megtenni.

Ha a német magánszemély rendelkezik a tevékenysége időszakára vonatkozó A1-es (vagy ezzel egyenértékű) igazolással, mely alapján továbbra is az illetőség szerinti országban marad biztosított, akkor Magyarországon sem a foglalkoztatónak, sem a német magánszemélynek nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége. Ebben az esetben a magánszemélyre a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény értelmében nem kell adót fizetni, mivel a biztosítási kötelezettség rá nem terjed ki a Szocho törvény 5. § (2) bekezdés g) pontja értelmében.

Leipán Tibor (2024-02-27)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!