Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 706 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Önfoglalkoztatói támogatás

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Átalányadózást választó magánszemélynek – aki nem egyéni vállalkozó –, a 2021-ben megkapott önfoglalkoztatói támogatása az szja bevallásban egyéb bevétel, vagy nem is kell bevallani?

Válasz: 

Önfoglalkoztatók kompenzációs 2021. évi támogatása alatt azokat a vállalkozásokat kell érteni, amelyek munkavállalókat foglalkoztatnak, és részükre adóköteles jövedelmet fizetnek ki az Szja törvény 3. § 81. pontjához igazodóan. A kifizetés az érvényes garantált bérminimum összege, azaz 219 000 Ft, amit a vállalkozásnak bevételként kell nyilvántartani. 
A bevétellel szemben viszont költségeket kell elszámolni, azaz a bérszámfejtés során felmerülő közterheket valamint az szja-t is. A nettó kifizetés teljesítésével a két tétel kiegyenlíti egymást (a támogatás – szja- közterhek – nettó kifizetés), így további adófizetési kötelezettség nem keletkezik. Bevallás a 08-as bevallást érinti.

Leipán Tibor (2022-05-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!