Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 1003 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Online adatszolgáltatás áfamentes bérleti díjról

2021. 03. 02.

Adószámos magánszemély ingatlan bérleti díjáról állít ki számlát a kft. felé. 2021. január 1-jétől kell-e adatot szolgáltatnia az adószámos magánszemélynek ebben az esetben a NAV felé a kft. részére kiállított számláról?

A felmerülő, kérdéses ügyben adószámos magánszemély (9. számjegye 1-es) ingatlan bérleti díjáról állít ki számlát kft. felé. 2021. január 1-jétől kell-e adatot szolgáltatnia az adószámos magánszemélynek ilyen esetben a NAV felé a kft. részére kiállított számláról?

A NAV jelenlegi jogértelmezése szerint az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján áfamentes bérleti díjról kiállított számla az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontja alapján számviteli bizonylatnak tekinthető, feltéve azt elkülönítik a számviteli bizonylatnak nem tekinthető számláktól (azaz olyan számláktól, amelyek nem az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt ügyletről állítottak ki). 

Számviteli bizonylatra az online adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik.

Amennyiben a magánszemély kizárólag áfamentes bérbeadást végez, akkor nincs szükség elkülönítésre. Ha a NAV ezt a jogértelmezést 2021-ben is fenntartja, akkor nem keletkezik adatszolgáltatási kötelezettség.

Bonácz Zsolt (2021-03-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!