Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 721 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyéni vállalkozó által befogadható számla adattartalma

2022. 05. 04.

A kötelező számlaadat-szolgáltatás adóhatósági tapasztalatai és adózói problémái már nagyjából egy éve vetnek fel újabb kérdéseket és fogalmaznak meg aktuális problémákat. Az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos felvetések köréből ezúttal egy előfizetői kérdést elemzünk.

A kérdés úgy merült fel, hogy egyéni vállalkozó befogadhat-e olyan számlát, amelynél a neve mellett nem tüntetik fel az e.v. feliratot? Továbbá (jellemzően szolgáltatóktól): befogadhat-e olyan számlát, amelyen a vevő neve-ként a lakáscímét tüntetik fel, és a NAV online számla rendszerébe is azt jelentik le (ami nem székhelye/telephelye), ugyanakkor feltüntetik helyesen a fogyasztás tényleges helyét is, amely viszont a valós székhelye. Az e.v. adószáma szerepel a számlákon. Elszámolhatja-e az e.v. a költséget és levonhatja-e az áfát az ilyen számlák után?

Az 'e.v.' rövidítést, vagy 'egyéni vállalkozó' kifejezést az egyéni vállalkozó köteles az általa kiállított bizonylatokon (a számlán is) feltüntetni.
Az Áfa tv. 169. §-a nem tartalmaz olyan szabályt, miszerint, ha a vevő egyéni vállalkozó, akkor az 'e.v.', vagy 'egyéni vállalkozó' kifejezést a számlán fel kell tüntetni, de ezt nem is tiltja.

A kérdésben leírt helyzet (a szolgáltató a vevő lakásának címét tüntetni fel a számlán) abból adódik, hogy a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződést a magánszemély nem egyéni vállalkozóként kötötte, ezért nem ebbéli státusához kapcsolódó cím szerepel a szolgáltató adatbázisában.
Álláspontunk szerint ettől függetlenül a számla alapján költség számolható el, valamint az áfa is levonható, feltéve, hogy a vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó költségről van szó.

Bonácz Zsolt (2022-05-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!