Ez a tartalom 773 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ezekre kell figyelniük a könyvelőknek az adóvisszatérítésnél

2022. 01. 10.

Csaknem kétmillió embert érint az adóvisszatérítés, de nem kapja meg automatikusan minden jogosult. Arról, hogy kinek jár, melyek a határidők és egyéb feltételek, Dr. Orbán Ildikó, a NAV főosztályvezetője beszélt a Menedzser Praxis budapesti rendezvényén.

Ahogyan az előadáson elhangzott: az adóvisszatérítés szabályait az 560/2021-es kormányrendelet tartalmazza. Ebben benne van, hogy milyen jövedelmek alapján kik a jogosultak, és milyen eljárási szabályok mellett jár vissza pénz. A másik jogszabály, az 561/2021-es kormányrendelet, ami pedig az adatszolgáltatásokról szól – ismertette a szakértő, aki előrebocsátotta: a lehetőség egy egyszeri alkalom, az előleg kifizetése 2022. február 25-ig megtörténik. Azoknak jár, akik 2021-ben jogosultságot szereznek erre, de legalább egynapnyi jogosultságuk van, emellett megfelelő jövedelmük és adóterhük, amit vissza lehet téríteni.

Az összeg adómentes, tehát mint jövedelmet nem kell figyelembe venni 2022-ben, egyúttal mindkét, vagy akár több szülőnek is jár. Alapszabály, hogy házastársaknak – akár vér szerinti, akár nem vér szerinti szülőről van szó – a saját háztartásban nevelt gyerekek után kérhető az előleg. Ugyanígy az örökbefogadó szülőnek, nevelőszülőnek, bejegyzett élettársnak is jár. 
A szülőnként visszaigényelhető összeg határa 809 ezer forint, amelyet először az SZJA-köteles jövedelmek adójából kell kigazdálkodni. Ha az nem biztosít elég fedezetet, akkor jönnek számításba az ekhós, végül a katás jövedelmek.

Az egyszerűsített közteherviselés esetében a 2021-ben levont ekho személyi jövedelemadónak minősülő része az, ami visszajár, ez pedig az ekhós jövedelem 9,5 százaléka. A katások esetében attól függ az összeg, hogy milyen adótétel terhelte őket. Ők fizethetnek havi 25, 50 vagy 75 ezret. Havi 25 ezer forintos utalásnál ez éves szinten 300 ezer forintot jelent, amelynek negyedét tudja majd az SZJA-bevallásában visszaigényelni – tette egyértelművé a szakember.
A mezőgazdasági őstermelőkről szólva elhangzott: ha a főszabály szerint átalányadóznak, akkor az átalányadóból származó jövedelmek egy része mentesül az adó alól. Akkor képződik átalányadó alap, amikor a bevételük meghaladja a 10 millió 44 ezer forintot, tehát már lesz adófizetési kötelezettség, ez pedig visszajárhat. Ha nem átalányadóznak, hanem az általános önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazzák, akkor az első 1 millió 4 ezer forintja mentesül az adózás alól. Ha efölötti jövedelmet produkálnak, adófizetési kötelezettségük lesz, ekkor járhat vissza az adó – ismertette az előadó.
Dr. Orbán Ildikó végül emlékeztetett: a nyilatkozat elmaradása nem jelenti a kedvezmény elvesztését, a pénz a bevallásában ugyanúgy visszakérhető, ugyanakkor elárulta: „ha van egy NAV által ismert adat, mellette pedig egy nyilatkozat, és a kettő eltér egymástól, akkor a nyilatkozati információkat veszi alapul az adóhatóság”.

Adópraxis (2022-01-10)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!