Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 707 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Változatok a szocho adóra 2.

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Egy főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó, akinek a bevétele éves szinten nem éri el a 2 millió Ft-ot és tevékenysége alapján 40% költséghányad levonására jogosult, 2022. évben az átalányadózásból származó jövedelme után nem fizet szja-t. Főállásúként viszont a garantált bérminimum után megfizeti a tb-járulékot és a garantált bérminimum 112,5%-szerese után a szocho adót. Van 2 gyermeke. Havonta az 58-as bevallásában a gyermekek utáni járulékkedvezmény érvényesíthető nála a tb- járulék terhére? Vagy erre majd csak az éves szja bevallása benyújtásakor lesz lehetősége?

Válasz: 

A járulékkedvezmény havonta is érvényesíthető abban az esetben, ha az szja a családi kedvezményre nem nyújtana fedezetet. Ez vonatkozik az átalányadózói járulékfizetésekre is, amely átalányadózást amennyiben érinti az adó és járulékkedvezmény, azt az 58-as bevalláson jelezni kell.

Leipán Tibor (2022-05-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!