Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 63 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Teljesítésigazolás fordított áfás számlák esetén

2024. 08. 20.

Építőipari vállalkozásunk partnerével történt megállapodás szerint az elvégzett munkáról számlakiállításra csak az aláírt teljesítésigazolás alapján jogosult, azonban gyakori, hogy a partner nem állítja ki a teljesítésigazolást nyolc napon belül. Partnerünk nem hajlandó eleget tenni ennek, mivel véleménye szerint a nyolc napos számlakiállítási határidő a fordított áfás számlákra nem vonatkozik.

Az Áfatörvény egyértelműen leírja, hogy olyan esetben, amikor a számla áthárított adót tartalmaz, vagy annak áthárított adót kellene tartalmaznia, az nyolc napon belüli számlakibocsátási kötelezettséget jelent. Véleményünk szerint a fordított adózású ügyletek tartalmaznak áthárított adót, csak fordítottan, ezért a nyolc napos számlakiállítási kötelezettség vonatkozik ránk. Mit tud tenni a vállalkozó, ha megakadályozzák a nyolc napos számlakiállítás lehetőségét?

A fordított adózás lényege, hogy az ügylet teljesítője a számlában áfát nem számít fel, a fizetendő áfa megállapítására a vevő (megrendelő) kötelezett.

Ennek következtében a nyolc napos számlázási határidő a fordított adózás szabályai szerint kiállított számlákra nem vonatkozik.

Az Áfa tv. 163. §-a az ún. „észszerű idő”-t nem határozza meg olyan esetekben, amikor a számlának a fordított adózás szabályai miatt nem kell áfát tartalmaznia.

A NAV álláspontja szerint a fordított adózású ügyletekről akkor kell kiállítani a számlát, amikor a számla kiállításához szükséges minden információ rendelkezésére áll az ügylet teljesítőjének.
Egyetértünk abban a tekintetben, hogy az Áfa tv. nem tartalmaz olyan értelmű rendelkezést, amely szerint a teljesítésigazolás dátumának kötelezően meg kell egyeznie a számla teljesítési határidejével.
A megrendelőtől elvárható, hogy a teljesítés tényét ésszerű időn belül ellenőrizze és igazolja. Értelemszerűen az ésszerű idő függvénye az elvégzett munka jellegének.
Az építőipari tevékenységekre vonatkozó ágazati szabály a megrendelőnek előírja, hogy a teljesítést 30 napon belül igazolnia kell, vagy ezen időtartamon belül arról is nyilatkoznia kell, hogy álláspontja szerint a szerződésnek megfelelő teljesítésre nem került sor.

Álláspontunk szerint, ha a megrendelő a teljesítést észszerű időn belül igazolja, akkor a teljesítésigazolás kelte tekinthető teljesítési időpontnak.

Bonácz Zsolt (2024-08-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!