Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni

2021. 01. 14.

A Kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra sem kell a kötelezetteknek turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük.

A kérdést érintő jogalkotási folyamat újabb állomásaként a Magyar Közlöny 294. számában jelent meg a 696/2020. (XII. 29.) Korm. rendelet az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet módosításáról.

E rendelet alapján 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig

  1. a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet továbbra sem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, és erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni, valamint

  2. az ebben az időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie.

Fontos, hogy a megállapított, de be nem szedett idegenforgalmi adót – kivéve, ha annak összege nulla – továbbra is be kell vallani az önkormányzati adóhatósághoz.

A hivatkozott rendelkezés értelmében az egyébként „megállapított", de be nem szedett adót a szálláshely üzemeltetőknek – havonta az eddig megszokott formában és módon – továbbra is be kell vallaniuk (elektronikusan vagy papír alapon) az önkormányzati adóhatóság felé. Abban az esetben nem kell bevallani a „megállapított" idegenforgalmi adót, ha annak összege nulla. Nulla a megállapított idegenforgalmi adó akkor, ha az adott hónapban egyáltalán nem volt egyetlen vendég sem, és akkor is, ha voltak ugyan vendégek a szálláshelyen, ám ők valamennyien az illetékes önkormányzat idegenforgalmi adóra vonatkozó rendelete szerint adómentes jogcímen tartózkodtak a szálláshelyen.

Ha adókötelesnek minősülő vendég is eltöltött minimum egy vendégéjszakát az adott hónapban, úgy az idegenforgalmi adóbevallást teljes egészében el kell készíteni (adóköteles és adómentes bontásban), és be kell nyújtani az előírt határidőig az önkormányzati adóhatóság felé. Adófizetési kötelezettség azonban ekkor sem áll fenn. Így az adóbeszedésre kötelezett szálláshely üzemeltetőnek az idegenforgalmi adót nem kell beszednie, és nem kell tovább fizetnie az önkormányzat felé, de a bevallásaiból továbbra is megállapíthatónak kell lennie az adóköteles és adómentes vendégéjszakák számának.

Természetesen a nullás bevallás is benyújtható, de nem kötelező. Azonban célszerű lehet a nullás bevallás benyújtása, mert így az önkormányzat biztos lehet abban, hogy az adózó eleget tett a bevallási kötelezettségének. Bevallás hiányában az önkormányzat ellenőrzés nélkül nem tudja megítélni, hogy az adózót nem terheli bevallási kötelezettség, vagy elmulasztotta a bevallási kötelezettségét teljesíteni.

Figyelem!

Az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adóról havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell az adóbevallást benyújtania.

 (Lezárva: 2021. január 12.)

Adópraxis (2021-01-14)

Az eÁFA rendszer új korszakot hozott az adóbevallások területén. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, aki részt vett az eÁFA rendszer egyik első tesztelésén, kijelentette, hogy bár néhány hiányosság fennáll, azok ellenére a program működőképes és hatékony. A kisebb cégek számára könnyen alkalmazható, és az új lehetőségek segíthetik a könyvelőket az adminisztráció csökkentésében. Fedezze fel a korszerű adózási megoldásokat az eÁFA rendszerrel! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy részletesen megismerje a hatékony bevallási lehetőségeket és alkalmazza azokat a vállalkozásában!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!