Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB-ellátások
  • nyugdíj
  • kifizetőhelyek

Ez a tartalom 2233 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ügyvezető TB jogállása a táppénzre való jogosultság kimerítése után

2017. 10. 18.

Előfordulhat, hogy a gazdasági társaság ügyvezetője megbetegszik, társadalombiztosítási szempontból keresőképtelenné válik, és táppénzt igényel. Esettanulmányunkból megtudhatja, hogy mire kell figyelemmel lenni, ha az ügyvezető kimeríti az egy éves táppénzjogosultságát.

Egy kétszemélyes korlátolt felelősségű társaság ügyvezetője súlyos beteg lett. 2017. április 14. napjáig táppénzes állományban volt, mellyel kimerítette a maximum egy évi táppénzre való jogosultságát. Táppénzt ugyan ettől fogva nem kap, de továbbra is keresőképtelen, dolgozni nem tud.

A gazdasági társaság másik tagja e társaság keretében munkaviszonyban dolgozik. 2017. április 28-ától a munkaviszonyban dolgozó tag lett az ügyvezető, a volt cégvezető a társaság tevékenységében már nem vesz részt, saját maga után fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot). A társasági szerződésben nem szerepel, hogy e tag személyes közreműködésre kötelezett lenne.

A volt ügyvezető tag után a táppénzes időszak alatt, és azt követően sem történt járulékfizetés. Helyes-e ez így?

A lényeg az, hogy a régi ügyvezető ezen tisztsége az új ügyvezető bejegyzésével egy időben törölve legyen. Ügyvezetőként ez a tag a cégjegyzékben már ne szerepeljen. Az is fontos, hogy a társaság tevékenységében semmilyen módon már ne vegyen részt (se személyes közreműködőként, se munkaviszonyban, se megbízási jogviszonyban).

Ilyenkor már a társadalombiztosítási szabályok alapján biztosítással járó jogviszony (társas vállalkozói minőség) nem áll fenn, járulékfizetési kötelezettség, szociális hozzájárulási adó megfizetésének kötelezettsége nem áll fenn.

Ugyanakkor van itt egy köztes igen rövid időszak április 15 és 27 között. A tag ügyvezető a táppénzfolyósítás időtartama alatt nem köteles egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, valamint nyugdíjjárulék fizetésére (amennyiben járulékalapot képező jövedelmet nem kapott), ugyanígy ezen időszakra a gazdasági társaság nem fizet szociális hozzájárulási adót. A táppénzfolyósítás azonban 2017. április 14. napjával megszűnt, az ügyvezető váltásra pedig csak ugyanezen hónap 28. napjával került sor. Az érintett tag a társadalombiztosítási szabályok értelmében ezen időszak alatt biztosított főállású társas vállalkozónak minősült. Ezért célszerű erre a 12 napra önellenőrzést végrehajtani, és a minimum járulékalap, valamint a minimum adóalap figyelembe vételével a járulékot és a szociális hozzájárulási adót bevallani és megfizetni.

 

dr. Futó Gábor (2017-10-18)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!