Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2237 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új adómentes munkáltatói juttatás a diákhitel támogatás

2018. 03. 06.

A tavalyi évben egy évközi módosítás folytán a személyi jövedelemadóról szóló törvény kiegészült egy új rendelkezéssel, mely szerint adómentes bevételnek minősül a diákhitel törlesztéséhez a munkáltató által a munkavállaló számára kifizetett juttatás.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú melléklet 7.38. pont b) alpontja alapján 2017. november 11. napjától adómentes bevételnek minősül a hallgatói hitelszerződés alapján fennálló tartozás törlesztéséhez a munkavállaló számára kifizetett juttatás, a munkaviszony fennállásának időtartama alatt a munkavállalót terhelő előírt kötelező diákhitel törlesztő részlet erejéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig, 2018-ban 27.600 forintig terjedő összegig.

A juttatás adómentességét nem befolyásolja, hogy a munkáltató a munkavállaló részére vagy közvetlenül a Diákhitel Központ Zrt. részére utalja át a munkavállaló javára fizetett juttatás összegét.

Érdemes továbbá arra figyelemmel lenni, hogy a juttatás a kötelező diákhitel törlesztő részlet erejéig minősül adómentes juttatásnak.

A Diákhitel Központ Zrt. jelenlegi tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben a hitelfelvevő törlesztési kötelezettsége szünetel, akkor ezen szünetelési időszakban az önkéntesen teljesíthető befizetések tekintetében az adómentességi szabály nem alkalmazható. De, ugyanez érvényes akkor is, ha a hitelfelvevőnek még nem kezdődött meg a törlesztési kötelezettsége (pl. még folytatja a tanulmányait) és önkéntesen befizetést teljesít, tekintettel arra, hogy a hitel folyósítási időszakában nincs előírt kötelező törlesztőrészlet.

Előfordulhat az is, hogy a hitelfelvevő hallgatói hitelszerződése felmondásra kerül, de a Diákhitel Központ Zrt. részletfizetési engedély biztosít. Ilyen esetben szintén nem alkalmazható az adómentességi szabály, tekintettel arra, hogy a felmondást követően az eredeti hitelszerződés szerinti – az Szja tv-ben is hivatkozott – kötelező havi törlesztő részlet helyébe a tartozás egyösszegű visszafizetése lép. Az ezen összegre a Diákhitel Központ Zrt. által megadott részletfizetési engedélyben megjelölt havi fizetési kötelezettség nem minősül az eredeti hitelszerződés kötelező törlesztőrészletének.

 

Jogkövető szerkesztőség (2018-03-06)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!