Ez a tartalom 2498 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új ellátás 2018 januárjától a tartós ápolást végzők időskori támogatása

2017. 12. 21.

Az Országgyűlés elfogadta az egyes családtámogatási tárgyú, valamint egye´b törvények módosításáról szóló, törvényt, melynek kihirdetésére 2017. december 11-én került sor. A törvény többek között kiegészíti a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt, mely kiegészítés alapján 2018. január 1-jei hatállyal újfajta ellátás állapítható meg a korábban tartós ápolást végző időskorú személyek részére.

A jelenleg bevezetett ellátás, a tartós ápolást végzők időskori támogatása egy nyugdíjkiegészítő juttatás, amelynek jogalkotói célja, hogy anyagi segítséget nyújtson az ápolásra szoruló gyermekük gondozásában részt vállaló személyek számára, akik megbecsülésre méltó feladatukkal a szociális intézményrendszerről komoly terhet vesznek le.

A gyermeküket tartósan ápoló szülők keresőtevékenységét nem- vagy csak korlátozott mértékben- tudnak végezni, ezért számukra alacsonyabb mértékű nyugellátás állapítható meg. A támogatás bevezetésével ezt az esetlegesen alacsonyabb összegű nyugellátást lehet kiegészíteni, amelynek egységes havi összege 50 ezer fori.t

A támogatásban az az öregségi nyugdíjas személy részesülhet, aki,

  • gyermekét –ideértve a már nagykorú személyeket is,
  • az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően,
  • legalább húsz évig saját háztartásában gondozta és e tevékenység alapján ápolási díjban részesült és
  • a kifizetett ellátás formája legalább egy évig emelt összegű , vagy kiemelt ápolási díj volt.

 

A jogosultság megállapításakor hozzá lehet számítani a húsz éves gondozási időszakhoz, ha a szülő a gyermekét húsz évig saját háztartásávan gondozta, és ezen időtartam egy részéven nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel folyósított családtámogatási ellátásban (GYES-ben) részesült, a GYES idejét is, de legfeljebb tíz éves időtartamban.  

A tartós ápolást végzők időskori támogatása adómentes juttatás és bírósági végrehajtás esetén mentes a letiltás alól. A tartós ápolást végzők időskori támogatása és az ápolási díj együtt folyósítható.

 

Ez a támogatás bizonyára sok olyan szülőnek jelent majd anyagi segítséget, aki fogyatékkal élő vagy tartósan és súlyosan beteg gyermekét évtizedek óta ápolja. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a jelenlegi szabályozásból kimaradtak azok a személyek, akik nem beteg gyermeküket, hanem idős családtagjaikat ápolják.

 

dr. Villányi Zsuzsanna

 

társadalombiztosítási szakértő

Adópraxis (2017-12-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!