Ez a tartalom 2430 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Útiköltség megtérítése a képzésben résztvevő munkavállalónak, ha kölcsönautóval utazik

2017. 08. 21.

Cégünk a Menedzser Praxis Kft. prémium tanácsadási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, szakértőink telefonon valamint írásban válaszolnak ügyfeleink szakmai kérdéseire. Egyik olvasónk szakértőnk tanácsát kérte abban a kérdésben, hogy miként számolható el útiköltség, ha a munkavállaló tanulmányi szerződés alapján OKJ-s képzésben vesz részt, és kölcsönkért személygépkocsival utazik?

Olvasónk kérdésére szakértőnk, Surányi Imréné adott választ, mely szerint ilyenkor is fizethető költségtérítés, mely esetben a kifizetett összeg a személygépkocsit használó személy munkaviszonyból származó költségtérítésének számít, azzal, hogy

– a kifizetéskor nyilatkozhat arról, hogy mennyi költséget kíván elszámolni, és adóelőleget, járulékot, szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást csak a nyilatkozott összegen felül fizetett rész után kell fizetni;

– az Szja-tv 3. számú melléklet IV. fejezetének a nem saját tulajdonú személygépkocsira vonatkozó rendelkezései szerint, az őt terhelő (jellemzően üzemanyag) költségeket útnyilvántartás alapján majd az adóbevallásakor tételes elszámolással levonhatja.

A költségnyilatkozat a költségtérítés 100 százalékáig is terjedhet, de fontos szabály, hogy ha a költségnyilatkozat alapján figyelembe vett költség meghaladja majd az adóbevallásban elszámolt igazolt költséget, akkor a költség-különbözet 39 százalékát, valamint az emiatt mutatkozó adó-befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetni, és a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetni [Szja-tv. 48.§ (4) bekezdés]. Nem kell e rendelkezést alkalmazni, ha a költség-különbözet az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett költség összegének 5 százalékát, a befizetési különbözet a 10 ezer forintot nem haladja meg.

Az utazáshoz igénybe vett személygépkocsi magánszemély tulajdonosának cégautóadót kell fizetnie, mégpedig az adókötelezettsége annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a költségelszámolás történt [Gjt. 17/C. § (2) bekezdés].

 

Nem rendelkezik nálunk még előfizetéssel, de szeretne kérdésére szakértőinktől azonnal választ kapni?

Regisztráljon itt és most az Adópraxis 14 napos kipróbálására - és vegyen részt előadásunkon vagy nézze meg azt online!

Adópraxis (2017-08-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!