Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Változások az alanyi adómentességben: Mit hoz 2025 a kisvállalkozásoknak?

2024. 10. 07.

A 2025-ben bevezetésre kerülő alanyi adómentességi szabályok jelentős változásokat hoznak a kisvállalkozások számára. A bevételi határ emelkedése és az új adózási feltételek lehetőséget biztosítanak a kedvezmények szélesebb körű kihasználására. Az új szabályok azonban fontos adózási kötelezettségeket is hoznak magukkal.

2025-től új szabályok lépnek életbe az alanyi adómentességet illetően. Nézzük át, milyen fontos változásokra érdemes figyelni!
A kisvállalkozások számára gyakran felmerül a kérdés, hogy áfás tevékenységet vagy alanyi adómentességet válasszanak. A döntés nem egyszerű, mivel több tényezőt is figyelembe kell venni, mint például az előzetesen felszámított áfa összegét és az adóadminisztráció bonyolultságát. Bár az alanyi adómentesség számos előnnyel jár, fontos, hogy a vállalkozások tisztában legyenek a szabályokkal.

Mi változik 2025-től

2025. január 1-től az alanyi adómentesség felső bevételi határa 12 millió Ft-ról 15 millió Ft-ra emelkedhet. Ez lehetőséget biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bevétele nem haladja meg ezt az összeget, hogy továbbra is éljenek az alanyi adómentességgel. A bevételi határ kiszámításakor minden olyan bevétel figyelembe veendő, amely az adóalany gazdasági tevékenységéből származik.

Az alanyi adómentesség választásának feltétele, hogy az adóalany székhelye vagy állandó telephelye belföldön legyen, és az éves bevétel ne haladja meg a törvény által előírt legfelső határt. Az adómentesség azok számára is elérhető, akik nem végeznek olyan tevékenységeket, amelyek kizárják az adómentességet, mint például ingatlanértékesítés vagy pénzügyi szolgáltatások.

Az alanyi adómentesség nem választható, ha a vállalkozás kötelezett áfa felszámítására közösségi beszerzések vagy import ügyletek során. Az ilyen tevékenységek esetén áfa-bevallási és fizetési kötelezettség keletkezik, és az ebből származó bevételek is beleszámítanak a bevételi határba.
Akkor érdemes az áfa hatálya alá tartozni, ha a vállalkozás jelentős előzetesen felszámított áfát szeretne visszaigényelni, vagy ha az áfa-befizetés javítja a vállalkozás szakmai megítélését. Ezen felül, ha nagyobb beruházások várhatók, mint például üzlethelyiség kialakítása, az áfa visszaigénylése jelentős előnyt jelenthet.

Év közbeni indulás

Ha a vállalkozás év közben kezdi meg a tevékenységét, a belföldi nyilvántartásba vétellel egyidejűleg választhatja az alanyi adómentességet. Fontos, hogy az adóévre vonatkozóan időben nyilatkozzon az adóhatóságnak, és biztosítsa, hogy a tevékenység várható bevétele nem haladja meg a maximalizált összeghatárt.
Az alanyi adómentesség bejelentésekor érdemes mérlegelni, hogy a vállalkozás tevékenységei nem tartoznak-e a kizárt kategóriák közé, és hogy várhatóan lesznek-e nagyobb kiadások. Ha igen, akkor érdemes lehet az áfa hatálya alá bejelentkezni.

Amennyiben az alanyi adómentes adóalany külföldön teljesít szolgáltatást vagy értékesít terméket, az ilyen ügyletek bevételét figyelembe kell venni a bevételi határ kiszámításakor. Az ilyen tevékenységek után áfa-bevallási és adófizetési kötelezettség keletkezik.

Ha egy vállalkozás az alanyi adómentességből kiesik, havi áfa-bevallási kötelezettség lép életbe, amelyet a következő hónap 20. napjáig kell benyújtani.
Uniós adómentesség választásához a vállalkozásnak be kell jelentkeznie az adott uniós ország adóhatóságánál, és érvényes VAT-számmal kell rendelkeznie. Az adómentesség választásához szükséges, hogy az éves bevétel ne haladja meg az adott országban előírt adómentességi határt.

Az alanyi adómentesség új szabályai 2025-től újabb jelentős változásokat hoznak. Az emelkedett bevételi határ és a módosított adminisztrációs kötelezettségek új kihívásokat és lehetőségeket kínálnak a kisvállalkozók számára. Ne feledje, hogy a legfrissebb információkért és részletes útmutatásért érdemes konzultálni adószakértővel, hogy biztosan megfeleljen az új szabályoknak és elkerülje az esetleges problémákat!

Jogkövető szerkesztőség (2024-10-07)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!