Ez a tartalom 1262 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

November 4-étől ismét veszélyhelyzet és kijárási korlátozás lép életbe

2020. 11. 04.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését követően, november 3-án éjfél előtt néhány perccel megjelent a Magyar Közlöny, amelynek egyik rendelete ismét kihirdette a veszélyhelyzetet, a másik rendelete pedig további szigorításokat, többek között kijárási korlátozást vezetett be.

A 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 2020. november 4. napjától a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, és kérte az állampolgárok együttműködését a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

A Magyar Közlönyben megjelent másik rendelet, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet az alábbi 6 pontban foglalja össze a védelmi intézkedéseket:

  1. Kijárási korlátozás
  2. Rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

  3. Kulturális rendezvényekre és helyszínekre, mozielőadásokra, valamint sportrendezvényekre vonatozó védelmi intézkedések

  4. Tömegközlekedéssel összefüggő járványügyi intézkedések

  5. Várakozási díj megfizetésének a veszélyhelyzet során alkalmazandó eltérő szabályai

  6. A járványügyi készültségi időszak szabályai

A járványügyi szigorító intézkedések november 4-én, azaz szerdán lépnek hatályba, kivéve a kijárási korlátozást, mert az november 5-én, csütörtök hajnalban lép életbe.

A védelmi intézkedések közül elsődlegesen a kijárási korlátozásról szóló rendelkezés érinti a vállalkozókat, valamint a munkáltatókat és munkavállalókat, mivel – főszabály szerint – a kijárási korlátozás azt jelenti, hogy éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

A főszabálytól eltérően éjfél és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás:

  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,

  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából,

  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal.

A kijárási korlátozásra vonatkozó szabályozás következtében minden munkáltatónak, vállalkozónak fel kell készülnie arra, hogy amennyiben a munkavállalónak vagy a vállalkozónak a kijárási korlátozás időtartama alatt munkavégzés céljából el kell hagynia a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét, akkor azt egy esetleges ellenőrzés esetén jogszerűen igazolni tudja.

(Lezárva: 2020. november 04.)

Adópraxis (2020-11-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!