Fókuszban a 2024 adóváltozások – Kérdések és válaszok

2023. 12. 19.
Lejátszási idő: 00:08:02

Fordított adózás során kinek kell kérnie az engedélyt? A visszaváltási díjat hogyan kell bevinni a pénztárgépbe? A nulla százalékos adókulccsal rendelkező napilapok értékesítését szerepeltetni kell-e az áfa-bevallásban? A többi között ezekre a kérdésekre válaszolt Dr. Gróf Gabriella jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő a Menedzsment Praxis 2024-es adóváltozásokról szóló szakmai napján.

Bizonyára Ön is tudja, milyen fontos minden részletre kiterjedően tisztában lennie az adóváltozással kapcsolatos szabályokkal annak érdekében, hogy csökkentse a jogi kockázatokat és ne fájjon a feje egy esetleges ellenőrzés kapcsán. Nos, a Menedzser Tudás- és Válaszközpont szakmai napján Dr. Gróf Gabriella jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő december elején a legjobb tudása szerint ismertette a témát érintő tervezett jogszabály-változásokat. Az előadás végén a résztvevőknek lehetőségük adódott feltenni kérdéseiket. Ezekből szemezgettünk a cikkünkben.

Az egyik résztvevő tűkön ülve várta a választ arra a kérdésre, hogy fordított adózás esetén kinek szükséges nyilatkoznia a jogállásról. Mint a szakértő elmondta, minden esetet végigtárgyalni hosszadalmas lenne, de az engedélyt kérő személyét illetően ki lehet emelni egy fontos tudnivalót.  

Bizonyos helyzetekben az engedélyt a szolgáltatást nyújtónak kell kérnie, nem az igénybe vevőnek.

Erre jó példa, hogy a bontási engedély esetén a szolgáltatás nyújtójának engedélyt kell kérnie és ő az, aki nyilatkozik erről. Ha pedig fölmerül ez a tény, akkor fordított adózással összefüggően fog ez megjelenni az általános forgalmi adó szabályoknál. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki nem akar keserű tapasztalatokat szerezni, akkor érdemes a kérdéskört alaposan körüljárni, és az alapján meghatározni, hogy kinek, miként kell intéznie a nyilatkozattételt.

Ne érje be félinformációkkal, nézze meg a 2024-es adóváltozások témában érkezett kérdésekre adott részletes válaszokat a fenti videóban!

Egy másik kérdezőt az a probléma fojtogatta, hogy amennyiben egy bolt elad kétszáz forintért egy üveg ásványvizet, és ezen belül a termék ára 150 forint, a visszaváltási díj pedig ötven forint, akkor azt milyen módon szükséges a pénztárgépbe beütni.

„A visszaváltási díj nem része az adó alapjának, ami azt jelenti, hogy azt külön kell szerepeltetni” – mondta Dr. Gróf Gabriella kérdésre a szakmai napon.

Ha ugyanis azt a másik összeggel együtt ütjük be a 27 százalékos kulcsú részbe, akkor a pénztárgépből érkező információ magasabb adókötelezettséget mutat majd, mint ami valójában fönnállna. Ha nem akarunk a munkaadónk vagy az ügyfeleink szúrós tekintetével szembesülni, a megfelelő háttér kialakítása mellett a felvázolt módon kell eljárnunk és külön a pénztárgépbe vinni a két összeget.

A kupakos termékek kapcsán az egyik résztvevő kissé homályosan látta a visszaváltási díjjal kapcsolatos szabályokat. Dr. Gróf Gabriella ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy 2024 év végén válik majd aktuálissá ez a kérdéskör.  

Annak, akit érint a visszaváltási díj, a fordulónapon, azaz december 31-én szükséges majd megnéznie, miként alakult az általa eladott és visszaváltott termékek mennyisége.

A számolás a következőképpen történik: a mennyiséget kell szoroznunk a mennyiségi egységre vonatkozó ötven forinttal. Ha pozitív a különbözet, akkor ez adófizetési kötelezettséget jelent, hogy ha pedig negatív, akkor nincs adókötelezettség. Ezt abban az adóelszámolási időszakban tudják majd az érintettek a bevallásban feltüntetni, amelybe az említett dátum beleesik.

Arra a kérdésre pedig, hogy a nulla százalékos adókulcsú napilapok beszerzését és értékesítését fel kell-e majd tüntetni az ÁFA-bevallásban, lesz-e ennek külön sora, arra a szakértő így válaszolt: „Úgy gondolom, hogy ennek helye lesz az ÁFA-bevallásban, mivel minden adó nélküli értékesítés bekerül ide, akár tárgyi adómentességről beszélünk, akár valamilyen közösségi értékesítés miatti mentességről vagy harmadik ország felé történő értékesítési mentességről.”

Válaszra válaszolva szólt még a szakértő a visszaváltási díj utáni ÁFA-fizetési kötelezettségről, illetve arról is, hogy az ÁFA-bevallási kötelezettséggel kapcsolatos három módszer bevallási időszakonként miképpen változtatható. Egy résztvevő pedig arról érdeklődött, hogy a közkereseti társaság a személyes közreműködést végző tagok adhatnak-e 13., illetve 14. havi jövedelmet, amennyiben ezt megengedi a vállalkozás pénzügyi helyzete.

Mivel az adózással kapcsolatos 2024-es jogszabály-tervezetek még változhatnak a következő időszakban, ezért égető a szükség arra, hogy ezt a továbbiakban is figyelemmel kövesse és ne maradjon le semmilyen, a vállalkozását, illetve munkáját érintő lényeges információról.

2023-12-19