Kérdések és válaszok az őstermelők 2022-es adózási lehetőségeiről

2022. 09. 13.
Lejátszási idő: 00:42:58

Hogyan érinti az őstermelőket a 2022-es nyári adóváltozás? Milyen kérdések merülhetnek fel az őstermelői tevékenységi körökkel, a bevallással és kötelezettségekkel kapcsolatban? Az őstermelők 2022-es adózási lehetőségeit bemutató előadását követően Dr. Nagy Péter válaszolt a résztvevők kérdéseire.

Dr. Nagy Péter a szeptember 15-én megtartott több mint 2 órás előadásában bemutatta az őstermelő, az ÖCSG és a családi mezőgazdasági társaság általános jogi hátterét, a megváltozott szervezeti for-mákat és tevékenységi köröket, érintve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hatáskörébe tartozó ügyeket is. 
Részletesen tárgyalta a választható adózási formákat, elemezte az szja, a tb, a szocho, az áfa és a járulékok témakörét. 

Szakmai napunk résztvevői élőben kérdezték szakértőnket az őstermelők adózásával kapcsolatban, mint például az új szabályozás szerint mi alapján kell megállapítani a fizetendő járulékok és adók mértékét, ki lehet őstermelőként biztosított, bevételként kell-e kezelni az előleget, mi számít adó-mentes bevételnek.   

A KATA változás miatt felmerült a kérdés, hogy kinek számlázhat új katásként vagy nem katás vál-lalkozóként az őstermelő. Választ kaptunk arra is, hogy működik a családi gazdaság átalányadózása, és hogy áfás őstermelő tarthat-e igényt kompenzációs felárra. Többen is érdeklődtek a tárgyi eszköz értékesítéssel kapcsolatos tudnivalókról és az áfa visszaigénylésről.

2022-09-13