Közérthetően az őstermelőkre vonatkozó 2023-as adó és tb szabályok

2023. 06. 07.
Lejátszási idő: 01:35:34

Szakmai napunk meghívott előadója, Dr. Nagy Péter (NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság jogi kiemelt referens) nagyívű, szinte valamennyi, őstermelőket érintő szervezeti és adójogi szabályváltozást átfogó előadásban foglalta össze az elmúlt évek nagy jelentőségű változásait. Szakértőnk ábrákkal, összehasonlító táblázatokkal, esettanulmányokkal és a bevallás folyamatát segítő képernyőképekkel segítette a jobb eligazodást.

Ahogyan arra szakértőnk már előadása legelején rámutatott: a bevallási határidők lejártak, a bevallások megtörténtek, így nem is annyira aktuális tanácsot, inkább a jövőre vonatkozó iránymutatást tud adni az érdeklődők számára. Emellett talán az lehet a leghasznosabb, ha az eddigi tapasztalatokat és leginkább problémásnak tűnő kérdéseket próbálja kiemelni.

Az előadást első részében kerültek sorra az őstermelők új szervezeti formáival és tevékenységi körével kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdések, ezt követően tért rá az adózás, társadalombiztosítási kérdéskörök vizsgálatára.
Ahogyan előadónk is hangsúlyozta: nem kívánja áttekinteni valamennyi szervezeti forma minden elemét, inkább néhány, közelmúltban felmerült kérdéses, értelmezési problémát felvető szabályozási pontra kíván fókuszálni. Ilyen kérdéses szabályozási pontok voltak a pl. a kiegészítő tevékenységgel vegyesen végzett gazdálkodás, mező- és erdőgazdálkodási tevékenység új elemei. Újdonság, hogy az őstermelők családi gazdasági személyi köre kibővült pl. a testvér gyermekével
 
Az őstermelői tevékenységek körében a termék feldolgozás tevékenységét részletesen elemezve rámutatott: a termék feldolgozása lehet kiegészítő őstermelői tevékenység, ahol 25%-os korlát van vagy őstermelői főtevékenység nincs százalékos korlát.
Szakértőnk valamennyi, erre lehetőséget adó témában összevetette a korábbi 2022-es és a legújabb 2023-as szabályozás sajátosságait.

Az előadás adózást érintő kérdéseket tárgyaló második, nagy tematikus egységében kapott helyet az egyes adónemek vizsgálata. Az előszőr tárgyalt személyi jövedelemadó körében került részletes elemzésre a támogatások kezelése vagy a tárgyi eszköz beszerzési árának elszámolása.
Az átalányadózással kapcsolatos bejelentések témájában Nagy Péter a bevallási nyomtatványokról készített képernyőképekkel vezette végig hallgatóit az adózás gyakorlati folyamatán. Ebben a körben került elemzésre őstermelők családi gazdasága, valamint a családi mezőgazdasági társaság sajátos adózási szabályai és lehetőségei.

Az előadás utolsó nagy szekcióját képező, társadalombiztosítást és szociális hozzájárulási adót tárgyaló részben bemutatásra került a biztosított őstermelő szochó bevallásának folyamata, majd példákat láthattunk  az őstermelők szociális hozzájárulási adójának új szabályaira abban az esetben, ha egy éven belül változik a jogállás (év közben nyugdíjas lesz, év egy részében biztosított).

Ugyancsak nagy jelentőségű változásokat takar a szakmai nap legutolsó részleteként előadásra kerülő iparűzési adó és az új, egyszerűsített adóalap bemutatása, a bejelentés menetét végig követő képletekkel, ábrákkal.

2023-06-07