Tao helyett kiva? Így döntsünk!

2024. 05. 07.
Lejátszási idő: 2:00:19

Mikor érdemes áttérni a társasági adó rendszeréről a kisvállalati adóra? Mielőtt választanánk, alaposan meg kell ismernünk a konkrét szabályokat és feltételeket – hangsúlyozta Sándorné Új Éva az online szakmai napon. Ennek hiányában rossz döntést hozhatunk, mivel ez a forma nem minden esetben ideális. Az adószakértő konkrét példákkal és részletes elemzésekkel világította meg az optimális adózási stratégiák kialakításának fontosságát.

Üzleti körökben gyakran tapasztalható bizonytalanság a tekintetben, hogy érdemes-e áttérni a társasági adóról (tao) a kisvállalati adóra (kiva). Sok vállalkozó fontolgatja ezt a lépést, ám mielőtt döntést hoznának, fontos ismerniük a konkrét szabályokat és feltételeket – hangsúlyozta Sándorné Új Éva okleveles adószakértő, okleveles pénzügyi revizor előadásában a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont online szakmai napján.

Tapasztalata alapján számos vállalkozó kíváncsi a kisvállalati adó előnyeire és hátrányaira. Gyakran fordulnak hozzá tanácsért, amikor arról szeretnének dönteni, hogy melyik adózási forma lenne számukra kedvezőbb. Ezekben a beszélgetésekben gyakran kiderül, hogy az adott vállalkozásnak nem feltétlenül lenne előnyös a kisvállalati adórendszer. Ilyenkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ha már megtörtént a váltás, és még nincs túl késő, gyorsan fontolják meg a döntést, és ha szükséges, vonják vissza. Más esetekben viszont azt kell közölnie, hogy sajnos a kisvállalati adó nem a megfelelő választás.

A komplex adótervezés segíthet

Sándorné Új Éva úgy vélte: túlságosan leegyszerűsített megközelítés, amikor valaki kizárólag azt emeli ki, hogy a kisvállalati adó alatt nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, és mennyi adót lehet így megtakarítani.

Amikor arról kell határoznia valakinek, hogy a társasági adóról áttérjen-e a kisvállalati adóra, akkor nem csupán a szociális hozzájárulási adó kontra kisvállalati adó (kiva) mértéket kell összehasonlítani, hiszen az adótervezésnek sokkal komplexebbnek kell lennie.

Tehát nem lehet pusztán néhány adat alapján kijelenteni, hogy valakinek a társasági adó vagy éppen a kisvállalati adó lenne előnyösebb, mert a látszat sokszor megtévesztő. Gyakran szükség van komolyabb adótervezésre és részletes elemzésre annak érdekében, hogy valós képet kapjunk az adott vállalkozás helyzetéről, és csak ezután hozzunk döntést arról, melyik adózási forma lenne a legmegfelelőbb.

Tao váltás Kivára 2024

„Egyes vállalkozók, akik a kiva rendszerét választották, az adólapokat úgy határozták meg, hogy ennek kapcsán komoly kételyek jelennek meg bennem” – fogalmazott az adószakértő. Mint hangsúlyozta, különösen a személyes jellegű kiadások kapcsán tapasztalja, hogy a számviteli törvény által meghatározott fogalmak nem mindig egyeznek meg az adószabályok értelmezésével. Ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy szó szerint és körültekintően olvassa el mindenki a rá vonatkozó törvényeket, figyelembe véve még az apróbetűs részeket, átmeneti szabályokat és kivételes rendelkezéseket is.

Életből hozott példa

Sándorné Új Éva egy általa felhozott példa kapcsán közölte: amikor a kisebb családi vállalkozások képviselőivel beszélget, az első kérése mindig az, hogy osszák meg vele azt az információt: a céget valamilyen formában tulajdonló személyek között akad-e nyugdíjas személy.

Ha előfordul nyugdíjas a tulajdonosok között, akkor a kisvállalati adó jelentős előnyöket kínálhat. Ha a nincsenek pozitív tételek a növelő-csökkentő tételek között, akkor még a minimum adóalap esetén is nullára csökkenhet a személyes jellegű ráfordítás.

Ez lehetővé teszi, hogy az egyszerűsített adóalapot is válasszák az érintettek a helyi iparűzési adóban, amely a kisvállalati adóalap 120 százalékának megfelel. Így lényegében sem kisvállalati adót, sem helyi iparűzési adót nem kell fizetni.

Az adószakértő előadásában további példákkal világította meg, hogy mely esetekben mely adózási formát érdemes választani. Kapcsolt vállalkozások esetében mire kell odafigyelni? Hogyan befolyásolja a döntést a létszám (egybeszámítás)? Mit kell figyelembe venni mérlegfőösszeg-választásnál illetve bevétel-választásnál? Milyen további választási feltételeket kell ismerni? Egyebek mellett ezekre is részletes és közérhető választ adott az adózási szakértő. Nézze meg az erről szóló videót! Kattintson a fenti képre!

2024-05-07