Transzferár-dokumentáció: aktuális teendők és kihívások

2024. 05. 08.
Lejátszási idő: 01:33:40

Egy közelgő fontos dátum és egy, a közelmúltban történt rendelet-módosítás kapcsán beszélt Ferik Edit adótanácsadó a szakmai napon arról, milyen aktuális jogszabályokat és ismereteket érdemes áttekinteni. A szakértő a jelenlegi szabályozás mellett kiemelte a helyi dokumentáció fontosságát. A résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a szükséges teendőkről, beleértve a szokásos piaci ár megállapítását és az adóalap korrekciójának elvégzését az évzárás során.

Fontos dátum közeleg a transzferárazás kapcsán – ez azon adózókat érinti, akiknek az üzleti évük megegyezik a naptári évvel. Ennek kapcsán érdemes átvenni a transzferár-dokumentáció elkészítésére vonatkozó fontos jogszabályokat és ismereteket, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást – hívta fel erre a figyelmet Ferik Edit jogi szakokleveles közgazdász, adótanácsadó a Menedzsment Fórum Tudás- és Válaszközpont online szakmai napján. Hozzáfűzte: az előadás aktualitását az adja, hogy sok és intenzív munka vár még az érintettekre az évzárás, beszámolókészítés és egyéb kapcsolódó feladatok kapcsán. A szakértő részletesen és közérthetően elmagyarázta, mik a legfontosabb teendők, illetve olyan hasznos tanácsokat is adott, amit az érdeklődők a mindennapi munkájuk során is fel tudnak használni.

A helyi transzferár dokumentációk kiemelten fontosak az esetlegesen felmerülő társaságiadóalap-módosítást illetően – hangsúlyozta a szakértő. Mint mondta, éppen ezért helyezte a fókuszba ezt az aspektust az eseményen, mivel a fő dokumentációhoz nem kapcsolódnak olyan kötelezettségek, hogy azokról adatszolgáltatást kellene teljesíteni az érintetteknek az adóhatóság felé.

Az előadás hallgatói megismerhették az aktuális jogszabályi környezetet, amik az jelenlegi, vagyis a 2023-as transzferár dokumentációk elkészítésére vonatkoznak. Emlékeztetett:

a 32/2017 (X. 18.) NGM rendeletet még 2022 decemberében módosították, és ezeket első ízben a mostani transzferár dokumentációk során kell alkalmazni.

Mint szakmai körökben ismert: a rendeletmódosítás nem lépett hatályban visszamenőleg az előző, vagyis a 2022-es évre.

Transzferár PPT1

Hogyha a transzferárazásról, illetve a kapcsolat vállalkozásokkal bonyolított ügyletekről beszélünk, akkor az éves zárással, illetve a szokásos piaci ár megállapításával kapcsolatban bizonyos feladatokat el kell végezni, és ennek kapcsán kiemelkedően fontos látni, miként is épül fel ez a kötelezettség – vélte Ferik Edit. Megosztott egy gyakorlati tapasztalatot is, miszerint tanácsadói oldalon sokszor találkozni azzal, hogy olyan végleges beszámolót juttatnak el hozzájuk a cégek, amit már a könyvvizsgáló is elfogadott. Mint jelezte, ez azért problémás, mert

ha a dokumentációk nem megfelelő elkészítése, illetve a szokásos piaci ár nem helytálló levezetése miatt a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak szokásos piaciságát nem tudják alátámasztani, akkor ez érinti a társasági adóalapot és a társasági adót is.

Mivel a beszámolónak része az adóévi társasági adónak az összege, ezért ebből kényelmetlenségek származhatnak. Tehát amikor a transzferár-dokumentálással kapcsolt vállalkozásokkal bonyolított ügyletekről beszéljünk, ezt a munkát az éves zárás elé kell helyezni, és még azelőtt szükséges az érintetteknek átgondolni, hogy megfeleltek-e a szokásos piaci árnak és vonatkozik-e rájuk a társasági adóalap-módosítási kötelezettség.

Transzferár PPT 2

Az előadáson az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy kik mentesülhetnek a transzferár-dokumentálás alól, milyen nyilvántartásokat szükséges elkészíteni ennek kapcsán, mire kell figyelni a társasági adóbevallással összefüggő adatszolgáltatásra vonatkozólag, miként változtak az összevonás feltételei, mi alapján kell kiválasztani az ügylettípust és mit tartalmaz a funkcionális elemzés. Emellett minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaptak a tekintetben is, miként kell megállapítani a szokásos piac ár(tartományt) és mire kell ügyelni az adóalap korrekció elvégzésekor.

Kíváncsi további részletekre és gyakorlati példákra? Nézze meg a Menedzser Praxis videóját, amiben Ferik Edit részletesen bemutatja a transzferárazással kapcsolatos legfontosabb teendőket és tanácsokat! Kattintson a fenti videóra!

2024-05-08