Ez a tartalom 1976 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség értékhatára

2018. 11. 28.

A 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag 2019. január 1-jétől 12 millió forintra emeli az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárt.

A módosításnak megfelelően – az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén – az alanyi adómentesség a 2019. naptári évre abban az esetben választható, ha az adóalanynál az összes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege sem a 2018. naptári évben ténylegesen, sem a 2019. naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen nem haladja meg a 12 millió forintnak megfelelő pénzösszeget.

A 2019-es adóévben történő áttérés esetében figyelmen kívül hagyható az a szabály, hogy amennyiben az alanyi adómentesség korábban az értékhatár átlépése miatt megszűnt, úgy az áttérés a megszűnést követő 2 naptári évben nem lehetséges. Az adócsomag alapján a fentiekből adódóan abban az esetben is alkalmazható az alanyi adómentesség 2019-ben, amennyiben az adózó 2018-ban a 8 milliós értékhatárt átlépte, de a 12 millió forintot nem.

Az Áfa tv. rendelkezése alapján az alanyi adómentesség választásáról az állami adóhatóság felé nyilatkozni kell. Fontos, hogy a nyilatkozat legkésőbb a tárgyévet megelőző év utolsó napjáig, vagyis 2018. december 31. napjáig tehető meg.

 

Adópraxis (2018-11-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!