Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társasági adó
  • polgári jog, cégjog
  • nemzetközi ügyletek

Ez a tartalom 1079 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

25 év alatti fiatalok szja kedvezménye

2021. 05. 12.

A kormány márciusban nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely 2022. január 1-jével felmentést ad a 25 év alatti fiataloknak a személyi jövedelemadó megfizetése alól a bruttó átlagkereset meghatározott mértékéig. Az alábbiakban a legfontosabbnak tartott részleteket emeltük ki.

A kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető, utoljára abban a hónapban, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Munkaviszonyból származó jövedelem esetén első alkalommal:
a.    2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt,
b.    2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett
bevétel adókötelezettségére alkalmazható. A kedvezmény már a 2021-es évre vonatkozóan kifizetett teljesítmény alapú bevételekre is alkalmazható.

 
 

Összevont adóalapba tartozó jövedelmek közé tartozik a bér és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem, kivétel a végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összege.

Az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül a vállalkozói személyi jövedelemadót alkalmazók kivétje, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem, az őstermelői jövedelem vagy a megbízási szerződés alapján szerzett jövedelem után sem kell adózniuk a fiataloknak. Az összevont adóalap kedvezménye nem vonatkozik a vagyonátruházásból származó jövedelemre. Ki kell emelni, hogy a 2021. december 31. után megszerzett jövedelmek után kérhető a kedvezmény, de munkaviszony esetén a 2021-re utólag elszámolt prémiumra, bónuszra is alkalmazni lehet, amennyiben az 2022. január 10-ig kifizetésre kerül. 

Az adómentesség legfeljebb a KSH által közzétett, a tárgyévet megelőző július hónapi bruttó átlagkereset tizenkétszerese után vehető igénybe. 2020. július hónapban ez 401 847 forint volt. 

Vagyis a kedvezmény igénybevételének alapként itt ennek egy évre vetítve tizenkétszerese számítható, ami azt jelenti, hogy ha a kedvezmény már ebben az évben alkalmazható lenne, akkor kb. 720 ezer forint adót lehetne spórolni.  Az összeget mindenképpen figyelni kell, mert ha az összevont adóalap 2020-ra kalkulált 4 822 164 forintot meghaladja, akkor a munkáltató vagy a kifizető felé nyilatkozatot kell tennie arról, hogy adót kell fizetni, illetve arról, hogy ez a kedvezmény a fiatal magánszemély esetében nem alkalmazható.  Abban az esetben, ha a fiatal nem tesz nyilatkozatot és ennek hiányában a befizetési különbözetet a 10 000 forintot meghaladja, akkor az ezt meghaladó rész után 12 százalékos különbözeti bírságot is kell fizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett. 

A kedvezményt utoljára abban a hónapban lehet igénybe venni, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. 

Abban az esetben, ha a kedvezmény nem az adóév egészében áll fenn, és a jogosultsági hónapokban megszerzett, összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelem másképpen nem állapítható meg, azt az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.  

dr. Veress Júlia (2021-05-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!