Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 2870 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Felfüggesztett, törölt adószám – baj a cégnek, baj az üzleti partnereknek

2016. 08. 14.

Az adóhatóság egyre gyakrabban él az adószámok felfüggesztésének vagy törlésének eszközével. Meglepő módon az érintett cégek sokszor nem is reagálnak a NAV felszólító levelére, holott az adószám-felfüggesztések háromnegyede a vállalkozások kényszerfelszámolásával folytatódik.

Felfüggesztés, törlés? Miért, mikor, melyik?

Az Art. 24/A-24/B.§-ai rögzíti azokat a szabályokat és esetköröket, melyek alapján az adóhatóság felfüggesztheti, illetve törölheti egy vállalkozás adószámát. Számíthat a cég e szankcióra, ha nem elérhető a hatóság számára, a levelek a címről többször is visszajönnek, a vállalkozás nem lelhető fel a székhelyén, képviselőjét az adóhatósághoz nem jelentették be, vagy nem érhető utol a megadott elérhetőségeken.
Ugyancsak az adószámával játszik az a vállalkozás is, amely egy évnél hosszabb ideje nem adja be bevallásait, a bevallott adóit több mint egy éve nem fizeti be.
Az adószámot akkor is felfüggesztik, amikor a 60 napos üzletlezárást, a tevékenység 60 napos szüneteltetését másodízben rendelik el, mondjuk nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt. Az elektronikus beszámoló közzététele elmulasztásának is az adószám felfüggesztése lehet az egyik következménye. (Amennyiben a vállalkozás a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti beszámoló-közzétételi kötelezettségét, a NAV kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál.)

Az adóhatóság az adószám felfüggesztéséről határozattal dönt, a határozat elleni fellebbezést a közléstől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni.

Az adószám felfüggesztésének időszakában a vállalkozás nem gyakorolhatja adólevonási jogát sem, de fizetnie szabad: a szankció időtartama alatt benyújtott bevallásokban a teljes fizetendő adót be kell vallania és természetesen be is kell fizetnie, csak éppen levonható áfával nem számolhat.
 
Szerencsés esetben happy enddel zárul az ügy, a cég pótolja mulasztásait, helyreállítja törvényes működését és az adószám felfüggesztésének megszűntetéséről határoz az adóhatóság.
Ekkor a soron következő bevallásában már szerepeltethet levonható adót a megtért bűnös, illetve előző időszakról áthozott csökkentő tételekkel is számolhat. (Persze akkor, ha törlik a vállalkozás adószámát, a levonási jogát is elveszíti.)

Sinka Júlia (2016-08-14)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!