Ez a tartalom 500 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Adó 2023: Konferencia a legfontosabb adóváltozásokról

2022. 12. 13.

A Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. nagyszabású programsorozatot indít a 2023-as adóváltozások apropóján. A december 6-án kezdődő, majd az újév január végéig tartó konferenciasorozat célja természetesen a következő évre várható és bekövetkező adóváltozások megismertetése, megértetése és használható tanácsok segítségével történő feldolgozása az adózók, könyvelők és gazdasági szakemberek számára.

A Menedzser Praxis a legnagyobb hazai tulajdonú szakmai információszolgáltatóként folyamatosan dolgozik azon, hogy könnyen – nem egyszer ingyenesen – hozzáférhető rendezvényekkel, kiadványokkal és segédanyagokkal segítse az adózók és adózási szakemberek eligazodását a nehezen áttekinthető szabályrendszerben. 

Az év vége felé természetesen a soron következő évben életbe lépő adóváltozások képezik az előfizetők és érdeklődők számára biztosított szolgáltatások legfőbb témáját. A 2023 januárjának végéig tartó konferenciasorozat első rendezvénye a jelenleg már megismerhető adóváltozások rendszerét tekintette át, kiemelten elemezve a legnagyobb érdeklődésre számot tartó minimálbér-emelés, átalányadózás, áfa és munkáltatói juttatások témaköreit.

A közel 3000 résztvevő jelentkezésével lezajlott és csaknem 200 kérdést befogadó szakmai nap előadói, dr. Gróf Gabriella jogász, igazságügyi adó- és könyvszakértő és dr. Orbán Ildikó főosztályvezető (NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága) előadásaikban részletesen, gyakorlat központú megközelítésben tekintették át a 2023-as év legfontosabb változásait.

dr. Gróf Gabriella két órás előadásában bemutatta a KIVA alanyiság választásának lehetőségeit, különös tekintettel kitérve arra, hogy mit vizsgálnak 2023. január 1-étől a KIVA alanyiság választásakor és hogy hogyan bővülnek a KIVA alanyiság megszűnésének esetei. Nagy érdeklődésre számot tartó kérdéskör a kedvezményes áfa-kulcs új építésű ingatlanok esetén, mivel az új lakóingatlanok értékesítése esetén érvényes 5%-os kedvezményes adó 2024. december 31-ig meghosszabbodik. Mit jelent ez és mit takar pontosan az új ingatlan fogalma?
Az előadó által érintett további kérdések a fordított adózást érintő változások valamint az egyszerűsített adóalap meghatározása (IPA) és bejelentése.
Szakértőnk előadását követően röviden válaszolt a résztvevők által megfogalmazott kérdésekre, melyek leginkább az áfa kérdéskörét érintették. 

dr. Orbán Ildikó másfél órás előadásában a biztosnak mondható, összegszerűségében azonban még nem ismert minimálbéremelés adózási szabályokra gyakorolt hatásaira mutatott rá, nevezetesen, hogy az adózás mely területét fogja érinteni a minimálbér jövő évre várható emelése? Az előadásból megtudhattuk az – ugyancsak bizonytalan változások előtt álló – SZÉP Kártya mielőbbi ajánlott „elköltésének” jogszabályi okait.
Szakértőnk kiemelten és hosszan részletezte az átalányadózás körében életbe lépő további könnyítések elemeit. Szakmai körökben jól ismert új szabály, hogy 2023-tól az  átalányadózás a  tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható és 12 hónapra csökken az az időszak, amelynek az  átalányadózás megszűnése évét követően el kell telnie ahhoz, hogy az átalányadózás újra választható legyen. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Miért jelent ez kedvezőbb lehetőségeket?
Szakértőnk előadását követően is volt lehetőség néhány résztvevői kérdés megválaszolására.

A Menedzser Praxis Adóváltozások 2023 című nagyszabású rendezvénysorozata január 11-én folytatódik egy négy szakértő részvételével megtartott még átfogóbb és részletezőbb szakmai nappal. Ezt követően január 24-én ismét jelentkezik a Tudásközpont az áfa kérdéseit érintő szakértői rendezvénnyel.

 
 

A 2023-as adóváltozásokat feldolgozó letölthető különszám és digitális adókommentár ugyancsak elérhető januártól a Menedzser Praxis előfizetői tudástáraiban és ingyenesen hozzáférhető online felületein.

 

Adópraxis (2022-12-13)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!