Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 919 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Lehet-e foglalkoztató adószámos magánszemély?

2021. 10. 19.

A kérdés úgy merül fel, hogy adószámos magánszemély foglalkoztathat-e másokat pl. megbízási szerződés keretében? Amennyiben igen, milyen adók és járulékok megfizetésére kötelezett ezzel kapcsolatosan úgy, hogy a megbízási díj igen alacsony?

A kérdés megválaszolásának kiindulási pontja a 2021-es minimálbér és annak időegységekre vonatkozó részletezése:
Minimálbér: 167 400
Minimálbér: 30% 50 220
Minimálbér, mint napibér: 7 700
Minimálbér, mint órabér: 963

A kirészletezésnek azért van jelentősége, mert amennyiben a különböző időegységekben a kifizetés havi szinten nem érné el a minimálbér 30%-át, akkor a megbízási jogviszony nem bejelentés köteles és nem lesz a felek között biztosítási jogviszony

A megbízási szerződés esetén, ha a kifizetés meghaladja a minimálbér 30%-át, ezért létrejön egy biztosítási jogviszony, a járulékok megfizetésével, lényegében úgy, mintha ez munkaviszony lenne. A kifizetőnek (azaz a megbízónak, vagyis a Biztosítónak) bejelentési kötelezettsége van az adóhatósághoz a 21T1041-es nyomtatványon.
Ebben az esetben a kifizetőnek levonási (bevallási és befizetési) kötelezettsége keletkezik. Irányadó, az alapbizonylat a megbízási szerződés, amelyben nemcsak a megbízási díjat kell megállapítani, hanem a költségelszámolást is. Tételes vagy vélelmezett költségelszámolást. 
A tételes költségelszámolás csak bizonylatokkal, vagyis számlákkal alátámasztva lehetséges havi elszámolással. A vélelmezett költségelszámolás bizonylat és számla nélkül lehetséges (akár felmerült a hónap során költség, akár nem), amely mindig a bérleti díj 10%-a. Ha pl. a megbízási díj 100 ezer forint havonta, akkor a vélelmezett költség 10 000 forint lesz (bizonylat és számla nélkül), ebből következően az adóalap 90 000 forint és ennek a 15%-át (13 500) kell levonni Szja adóként. Ebből azonnal látszik, hogy a megbízási szerződés kedvezőbb, mint a munkaviszony.

 
 

A kifizetőnek a havi elszámolásról (igazodva a szerződés szerinti költségelszámoláshoz) igazolást kell kiállítania a magánszemély megbízottnak. A megbízott ennek alapján látja az elszámolást, amely elszámolások összhangban lesznek az éves bevallással is. Egy esetleges NAV ellenőrzés során pedig be kell mutatni a kifizetői igazolásokat az adóellenőrzés céljából.

Járulékok levonására is számítani kell. 

A megbízottól 15% szja-t kell levonni. A kifizető pedig a kifizetés után Szociális hozzájárulási adót 15,5% és Szakképzési hozzájárulást 1,5% fizet, a költségekkel (vélhetően 10%) csökkentett adóalap után. Megállapodás esetén a kifizetőnek havonta bevallási (08-as) és befizetési kötelezettsége is keletkezik.

Ha a havidíj "igen alacsony"

Amennyiben havidíj igen alacsony, mondjuk 5 000 forint, az bőven belefér a minimálbér 30%-ba. A 10% vélelmezett költség levonása után (500 Ft) az adóalap 4 500 forint lesz. 
Szja levonása, megbízottat terheli: 4 500 x 0,15 = 675 Ft
Szochó levonása, kifizetőt terheli: 4 500 x 0,155= 697,5 Ft

Leipán Tibor (2021-10-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!