Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Újabb adózási könnyítésben részesülnek a kiva-alanyok is

2021. 02. 09.

A 2021. január 30-i hatállyal módosuló kormányrendelet értelmében a kedvezményezett tényleges főtevékenységet folytató foglalkoztatók 2021. február hónapra vonatkozóan is mentesülnek bizonyos munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás alól. Habár a kisvállalati adó alanyait az előbb említett két adónem nem terheli, a kedvezményes időszak kiterjesztéséből ők sem maradhattak ki.

2021. január 30-i hatállyal ismét módosultak a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) kormányrendelet előírásai. A változások értelmében a kormányrendelet által kedvezményezett tényleges főtevékenységet folytató foglalkoztatók 2021. február hónapra vonatkozóan is mentesülnek bizonyos munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adó, illetve a szakképzési hozzájárulás alól. Habár a kisvállalati adó alanyait az előbb említett két adónem nem terheli, ugyanakkor a kedvezményes időszak kiterjesztéséből ők sem maradhattak ki. A jelenlegi változások tehát csupán a mentesített időszakot érintik, a kedvezmény érvényesítésének további szabályai változatlanul irányadók az alábbiak szerint.

Ha a kiva-alany a kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében felsorolt 25 tevékenység valamelyikét tényleges főtevékenységként végzi, azaz a 2020. május 11-e és november 10-e közötti időszakban a legtöbb bevétele, de legalább az összes bevételének 30%-a az adott tevékenységből származott, akkor a 2020. november-december, illetve a 2021. január hónap mellett a február hónapra elszámolt személyi jellegű kifizetések összege is mentesülhet az adóteher alól. A mentesítés érvényesítésének valamennyi munkavállalóra tekintettel elszámolt személyi jellegű kifizetés esetén az a feltétele, hogy a kiva-alany a 2020. november 11-én már fennálló munkaszerződés szerinti munkabér fizetési kötelezettségének tegyen eleget, és a munkaszerződéseket felmondással ne szüntesse meg az érintett időszakban, holott a kiva-alany a munkavállalót – a mentesítés nélkül – a veszélyhelyzetre való tekintettel egyébként elbocsájtotta volna. Ezen előírás teljesülését minden munkavállaló tekintetében külön-külön vizsgálni kell.

A mentesítés a – fenti feltételeknek megfelelő munkavállalók után elszámolt – személyi jellegű kifizetések összegére vonatkozik, azaz a február hónapra elszámolt járulékalapot képező jövedelmekre (ideértve a főállású társas vállalkozónak biztosított jövedelmet), a béren kívüli juttatásokra és a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások összegére. A kiva-alap másik összetevője, azaz a (teljes) tőke- és osztalékműveletek eredménye továbbra is adóalapot képez a kérdéses időszakban.

A kiva-alanyok nem csak a 2021-es adóévről szóló éves elszámolásban, hanem év közben, az első negyedévi adóelőleg meghatározása is élvezhetik az adózási könnyítés előnyeit. A 2021. április 20-i esedékességű adóelőleg-kötelezettség meghatározása során már két hónapot (januárt és februárt) érint a mentesülés, amelynek érvényesítéséről a 21KIVA jelű nyomtatvány főlapján nyilatkoznia kell az adózónak.

(Lezárva: 2021. február 09.)

Adópraxis (2021-02-09)

A szakképzési hozzájárulás megszűnését követően a kisvállalati adóalanyoknak továbbra is lehetőségük lesz az adó-visszaigénylésre a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho. tv.) alapján. Az adó-visszaigénylést a '08 jelű adóbevallásban és adóelőleg-bevallásban lehet majd érvényesíteni. Ne maradjon le a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont Adó- és Tb-különszámáról, melyet már több mint tízezren töltöttek le! Kattintson most, hogy hozzáférjen az elismert szakértők által összeállított legfrissebb információkhoz!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!