Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 677 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Airbnb jutalék áfája

2022. 06. 19.

Ha az Airbnb által kiadott jutalékszámla tartalmazza az áfát, és az Airbnb ír közösségi adószámát, akkor ezután a számla után a magánszemélynek keletkezik még Magyarországon áfa fizetési és bevallási kötelezettsége?

A kérdéssel érintett esetben tehát az Airbnb úgy adja ki az ő jutalékszámláját belföldi (adószámos) magánszemély részére, hogy az tartalmazza a 27% áfát. A számlán az Airbnb ír közösségi adószáma szerepel: 9827384L. A magánszemély alanyi adómentességet választott a szálláshely-szolgáltatásra bejelentkezéskor. 
Ha a jutalékszámla tartalmazza az áfát, akkor ez után a számla után a magánszemélynek keletkezik még Magyarországon áfa fizetési és bevallási kötelezettsége?

Az alanyi adómentesség nem vonatkozik olyan szolgáltatás igénybevételére, amely esetében az Áfa tv. II. fejezet 2. alfejezetében foglaltak szerint a teljesítés helye belföld, valamint a szolgáltatás nyújtója nem rendelkezik telephellyel Magyarországon.
A leírt esetben az Áfa tv. 140. § a) pontja és 193. § (3) bekezdése alapján az áfa fizetésére az adószámos magánszemély kötelezett. Az adófizetésre a magánszemély kötelezett, ez a kötelezettsége attól függetlenül fennáll, hogy az Airbnb jogalap nélkül felszámította az áfát.
A szolgáltatás igénybevétele előtt közösségi adószámot kellett volna kérnie, továbbá áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot (22A60-as bevallás) kell benyújtania.

A megállapított fizetendő áfa levonható áfaként nem vehető figyelembe.

A magánszemélynek javasolt egyeztetni az Airbnb-vel, amelynek keretében az Airbnb tudomására kellene hoznia, hogy áfaalanyként vette igénybe a szolgáltatást, ezért az áfa felszámítására jogsértően került sor, valamint kezdeményezni kellene a jogalap nélkül felszámított áfa visszatérítését. 

Bonácz Zsolt (2022-06-19)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!