Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Változatok a szocho adóra 1.

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpontt tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Ha egy másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó év közben befizeti az átalányadózásból származó jövedelme után a szociális hozzájárulási adót, de az éves szja bevallása kitöltésénél látszik, hogy az éves jövedelme meghaladta a minimálbér 24-szeresét, akkor a többletként befizetett szocho adót a bevallásában visszaigényelheti?

Válasz: 

1. Léteznek olyan kifizetések (mint pl. az osztalék vagy árfolyamnyereség), amikor valóban figyelembe kell venni a szocho fizetés felső határára vonatkozó rendelkezést, vagyis a minimálbér 24 szeresét. A munkabérre, megbízási díjra és az átalányadózásra sem vonatkozik ez az előírás, így a minimálbér 24 szerese nem vehető figyelembe.

Leipán Tibor (2022-05-20)

Az új adószabályok hatására könnyebbségek és új kötelezettségek is érintik az egyéni vállalkozókat. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan kell alkalmazkodni az átalányadózás új szabályaihoz, és hogyan lehet hatékonyan kezelni az adóváltozásokat, akkor ne hagyd ki a Menedzser Praxis Átalányadó 2024 Különszámát!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!