Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 717 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Autószereléssel foglalkozó vállalkozó számla kiállítása

2022. 05. 09.

Autószereléssel foglalkozó egyéni vállalkozó esetén helyes-e a számla kiállítása úgy, hogy kiszámlázásra kerülnek a szolgáltatás mellett a felhasznált autóalkatrészek is, mint felhasznált anyagok? Nincs a vállalkozásban kereskedelmi tevékenység.

További kérdésként vetődik fel, hogy az online számlajelentésnél az alkatrészek esetén is szolgáltatást kell-e választani? A beszerzési ár és a kiszámlázott ár között lehet-e árrés, ha nincs alkatrész kiskereskedelmi tevékenység a vállalkozásban?

Az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján a felhasznált és a megrendelő részére kiszámlázott alkatrészek a szolgáltatás (javítás) ellenértékének részének tekintendő, s annak adójogi megítélését osztja.

A vállalkozó nem arra vállalt kötelezettséget, hogy alkatrészeket értékesít a megrendelő részére, ezért kiskereskedelmi tevékenységről nem beszélhetünk.

Amennyiben a számlán az alkatrészek továbbszámlázott értéke külön tételként szerepel, akkor az online adatszolgáltatásban ezt a tételt szolgáltatásként kell lejelenteni, ha ez az adat az adatszolgáltatásban megadásra kerül.
Az egyéni vállalkozó döntésének függvénye, hogy az általa beszerzett és a javításnál felhasznált alkatrészt milyen értéken kívánja számlázni a megrendelő részére.
A polgári jog szerint a szolgáltatás (javítás) ellenértékét (amely magában foglalja a vállalkozó által beszerzett alkatrészek értékét is) a feleknek közösen kell meghatározniuk.
Ebből a szempontból nem releváns, hogy a vállalkozó nem folytat kiskereskedelmi tevékenységet.

Bonácz Zsolt (2022-05-09)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!