Ez a tartalom 1647 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Az elcsalt költségvetési forrás teljes megtérítése esetén az ügyészség megszüntetheti az eljárást

2019. 10. 17.

A Fővárosi Főügyészség nemrégiben egy tájékoztatást tett közzé, mely szerint az elcsalt költségvetési forrás teljes megtérítése esetén az ügyészség megszüntetheti az eljárást. Ez pedig adócsalás esetén is érvényesülhet.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege több ügyben is kötelezte a terhelteket az általuk a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérítésére vádemelés elhalasztása és feltételes ügyészi felfüggesztés keretében.

A főügyész tájékoztatása szerint a Fővárosi Főügyészség erre tekintettel jár el és folyamatosan nagy számban alkalmazza az ezt lehetővé tevő jogintézményeket.

Például a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege két – egymástól független – ügyben is kötelezte a gyanúsítottat az okozott költségvetési hiány megfizetésére.

Az egyik ügyben a megalapozott gyanú szerint egy férfi 2017-ben a cégével pályázaton, költségvetési forrásból több mint 20 millió forintot nyert új eszközök beszerzésére. A gyanúsított azonban az elnyert összegből több mint 10 millió forintot – a pályázati feltételektől eltérően – használt eszközre, egy ipari robotra fordította, ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott. A kerületi ügyészség a férfival szemben korábban elhalasztotta a vádemelést, és előírta a 10,4 millió forint megtérítését. A gyanúsított az okozott vagyoni hátrányt megtérítette, ezért vele szemben a kerületi ügyészség a büntetőeljárást megszüntette.

A másik ügyben a megalapozott gyanú szerint egy nő 2014-2015-ben bérbe adta az ingatlanát, azonban nem vallotta be és fizette meg a bérbeadás utáni adót. A kerületi ügyészség az okozott több mint 400 ezer forintos adóhiány megtérítését írta elő a gyanúsítottnak, és ennek érdekében – az új büntetőeljárási törvény alapján – 1 év időtartamra felfüggesztette vele szemben az eljárást. Ha a gyanúsított az előírt magatartási szabályt teljesíti, az eljárás vele szemben is megszüntetésre kerül.

A bemutatott esetekben a büntetőeljárás rendes, bírói útról való elterelése mellett a bűncselekményt egyébként beismerő gyanúsított megtéríti az okozott vagyoni hátrányt, amelyért ,,cserébe” megszűnik a büntethetősége.

(Magyarország Ügyészsége)

 

Adópraxis (2019-10-17)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!