Szakterületek:

  • humán erőforrás
  • álláspiaci toborzás
  • céges pénzügyek

Elindult az e-Áfa: útmutató és gyakorlati tanácsok

2024. 01. 30.

A 2024-ben bevezetett elektronikus áfarendszer (eÁFA) komoly változásokat hozott az adóbevallások területén. Az új rendszer különböző bevallási lehetőségeket kínál. Az első tapasztalatok szerint, bár a rendszer működőképes, néhány hiányosság és kihívás is adódik, ami komoly fejtörést okozhat a könyvelőknek és a rendszert használóknak. Ismerje meg az eÁFA rendszerrel kapcsolatos újdonságokat és az első tapasztalatokat!

Mint az már szakmai körökben ismert, 2024-től elindult az elektronikus áfarendszer (eÁFA), amelynek jogszabályi alapjait az Áfa tv.[1] 2024. január 1-jétől hatályos rendelkezései biztosítják. Ennek megfelelően - mint ahogy korábban Czöndör Szabolcs áfa-szakértő a Menedzser Praxis Tudás- és Válaszközpont szakmai napján tartott előadásán beszámolt - a 2024. január 1-jén, illetve az azt követően kezdődő adómegállapítási időszakokról az áfabevallási kötelezettség immár több módon is teljesíthető.

  1. Továbbra is megmarad a hagyományos űrlap alapú bevallás.
  2. Ehhez járul második lehetőségként a webfelületi áfa-bevallás és végül
  3. Felvezetésre kerül a a gép-gép kapcsolati (API-s kapcsolaton alapuló) bevallási lehetőség, amikor a könyvelői programhoz épített eszköz kommunikál az adóhivatali rendszerrel.

Ha az adóalany ugyanarra az időszakra bevallási kötelezettségét több módon is teljesíti, akkor az elsőként benyújtott bevallás minősül az adóalany bevallásának.

Az első tesztelés: vegyes tapasztalatok

Ruszin Zsolt az MKOE alelnöke, könyvvizsgáló, bejegyzett adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő, szakoktató az Adópraxis 2024. évi adóváltozásokról szóló január eleji konferenciáján beszámolt arról, hogy a hosszú, 2016 óta végzett előkészületek után bevezetett e-Áfa rendszer kapcsán az elsődleges tapasztalatok nem rosszak és a jelek szerint működőképes rendszert kapnak a kezükbe a szakemberek. A decemberi előzetes tesztelésen a szakember úgy tapasztalta, hogy a program még nem működik tökéletesen, rálelt több hiányosságra is. Egyes tételek „Ellenőrzés vár” jelzést kaptak, mégpedig különösebb indok nélkül és azok nem is voltak javíthatók. Decemberben még a gyorsszűrő rendszert sem lehetett használni, bár ez akkor még - éves adatok hiányában - érthető volt.

További deficitet tapasztalt azzal kapcsolatban, hogy a levonható áfát nem tartalmazó tételek is „ellenőrzésre vár” státuszban csücsültek, a gyorsszűrő menüpont pedig üresnek bizonyult. Az adatszolgáltatást 2024. január 3-án kérdezte le a szakember. A pénzforgalmi státuszt felismerte a rendszer a bejövő számlákon, de kiegyenlítési időpontot nem tudott beállítani. Ha ez így marad, az komoly fejtörést okozhat a programot használóknak. A január eleji teszten egy ilyen tételre az jelent meg, hogy az nem szerkeszthető, mert „ÜZLETI HIBA!” keletkezett.

Az első jelek azt mutatják, hogy főként a kisebb cégek könyvelőinek szoftvere fogadni tudja majd az adatokat az e-áfával kapcsolatban és meg tudják tekinteni, mit látna szívesen a NAV és milyen eltéréseket észlel, ami kapcsán javítaniuk kell az adott dokumentumot.

Ruszin Zsolt a hiányosságok észlelése miatt megkereste az adóhatóságot, aminek az illetékese akkor a következő választ adta: 2024. február elején nyílik meg az egyes tételek szerkesztésének lehetősége, addig a bizonylatoknál csak a megtekintés lehetséges. A decemberi adatok szerkesztésére a későbbiekben sem lesz mód, azok csupán azt a célt szolgálják, hogy az ügyfelek ismerkedhessenek a felületen megjelenő adatokkal, mivel az első bevallás eÁFA keretében a 2024. január hónapról lesz benyújtható.

Mint a NAV illetékessége jelezte, az „Ellenőrzésre vár” státuszt abban az esetben kapja meg egy tétel, ha egynél több adókód is hozzárendelhető lenne az adott tételhez a jogszabályi kereteken belül. Hozzátette: gyorsszűrő létrehozására a bizonylatlistán végrehajtott szűrési lépések elmentésével van lehetőség, felhasználói gyorsszűrő mentése hiányában a gyorsszűrők listája üres. Pénzforgalmi elszámolású tételeket a szerkesztési lehetőség megnyílását
követően lehet majd szerkeszteni, például a kiegyenlítés függvényében.

Tényleg megússzák egy gombnyomással a könyvelők?

A pénzügyi számviteli szakemberek megizzasztó kihívásként érzékelhetik az új, eÁfa-rendszer használatát, így a segítségükre sietve 2024 február 13-án, Ruszin Zsolt a Menedzser Praxis díjmentes online szakmai napján lépésről lépésre bemutatja, miként készítsék el a bevallást, illetve azt is, hogyan és mire használhatják a programot. Az előadásból megtudhatja azt is, hogyan hat a vállalkozások működésére és a könyvelők napi munkájára az eÁFA rendszer, valóban támogatja-e az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítését, csökkenti-e az adminisztrációt, és kiszolgálja-e az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét. Az előzetesen feltüzelt könyvelői közösség most megtudhatja, valóban fellélegezhetnek-e és szervezhetnek minden hónap 20-a előttre is programot maguknak, és igaz-e, hogy valóban csupán egy gombnyomás lesz az Áfabevallás? Ha mindezen kérdésekre választ akar kapni, kattintson és kérje a részvételi lehetőséget!

Kovács Zita (2024-01-30)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!