Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 188 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egészségügyi szolgáltató áfa mentessége

2023. 10. 23.

Egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozó induláskor áfa tárgyi mentességet választott, azonban szeretne más tevékenység kapcsán alanyi mentességet választani. Van erre lehetőség?

További felmerülő kérdések: A T101E nyomtatvány csak egyiket engedi jelölni, ez azt jelenti, hogy egyszerre nem lehet alanyi adómentes és tárgyi adómentes? Ha alanyi adómentességet választ, elveszíti a főtevékenység tárgyi mentességét? Vagy milyen formában választható egyik tevékenyégre az alanyi adómentesség, másikra tárgyi adómentesség?

A tárgyi adómentesség nem választás kérdése, azt az Áfa tv. biztosítja.

Ha a vállalkozás tevékenységének megkezdésekor olyan értelmű áfa-nyilatkozatot tett, hogy kizárólag tárgyi adómentes tevékenysége(ke)t folytatnak, akkor ez nem azt jelenti, hogy alanyi adómentesség választására nem jogosult más (nem tárgyi adómentes) tevékenységei tekintetében, ha ennek feltételei [Áfa tv. 188. § (1) bekezdés] fennállnak.

Az alanyi adómentességet az áfa alanyként nyilvántartásba vételkor lehet választani, vagy bármely év első napjától van erre mód, ha ezt az előző év utolsó napjáig a NAV felé bejelentik a rendszeresített nyomtatványon.

A kérdésben leírtak alapján az alanyi adómentesség választására vonatkozó nyilatkozatot nem tették be az áfa alanyként nyilvántartásba vételkor, ezért erre legközelebb 2024. január 1-jétől van mód, ha ezt a NAV felé bejelentik 2023. december 31-ig.

Az alanyi adómentesség választhatóságának vizsgálatánál figyelembe kell venni az Áfa tv. 188. § (3) bekezdését is, amely meghatározza, hogy mely tevékenységekből, eseti értékesítésekből származó ellenérték nem számítandó be az alanyi adómentesség értékhatárába.

Az Áfa tv. 188. § (3) bekezdésében nem említett tárgyi adómentes tevékenységből származó ellenérték beszámít az alanyi adómentesség értékhatárába.

Bonácz Zsolt (2023-10-23)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!